Μεγάλες ανακατατάξεις έχουν δρομολογηθεί στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ από τη νέα κυβέρνηση. Οι αλλαγές επηρεάζουν τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, του προέδρου και του αντιπροέδρου, όπως και τις Διευθύνσεις των τμημάτων, όπως αυτό των ειδήσεων επικεφαλής του οποίου είναι ο Γιώργος Κογιάννης. Ο κ. Κογιάννης δεν πρόκειται να παραιτηθεί όπως δήλωσε στο tvxs.gr καθώς “δεν έφτασε εκεί όπου έφτασε με κομματικές παρεμβάσεις αλλά μόνος του”. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος

Ads

Την περασμένη Παρασκευή πέρασαν από την έγκριση της Βουλής ο νέος πρόεδρος Νίκος Τέλλης, καθηγητής στο ΑΠΘ, ο Τζ. Καλημέρης ως αντιπρόεδρος και ο Νίκος Σίμος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ. Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται επίσης από τους Τέλη Σιαμαντά, Χάρη Παπαδόπουλο, Ένυ Μαγιάση και Αρίστωνα Κοντιζά, ως εκπρόσωπο των εργαζομένων.

Εκτός από αυτές τις αλλαγές ζητήθηκε και η παραίτηση του Γιώργου Κογιάννη, διευθυντή ειδήσεων στην ΕΡΤ. Ο κ. Κογιάννης αρνήθηκε να παραιτηθεί και τόνισε ότι σε περίπτωση αποπομπής του θα απευθυνθεί στα δικαστήρια.

Ο κ. Κογιάννης, μιλώντας στο tvxs.gr, εξήγησε ότι πριν ακόμη παρουσιαστεί επίσημα το νέο Δ.Σ., πριν δηλαδή δημοσιευθεί η νέα σύνθεση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, του διαμηνύθηκε από τον γενικό διευθυντή ότι περιμένουν την παραίτησή του. “Εγώ δεν μπήκα από κάποιο κόμμα στην ΕΡΤ. Εγώ πήγα εκεί το 1985 ως απλός ρεπόρτερ, στη συνέχεια ρεπόρτερ πολιτικού ρεπορτάζ, μετά αρχισυντάκτης και ούτω καθεξής. Ανέβηκα σιγά-σιγά και εν συνεχεία, όταν ήταν διευθύνων σύμβουλος ο κ. Γαμπρίτσος διεκδίκησα την θέση του διευθυντή ειδήσεων, η οποία ήταν άδεια. Δεν πέταξα κανέναν από την θέση του”.

Ads

Ανέλαβα μια ΕΡΤ με πολύ χαμηλή παραγωγικότητα. Με πολύ δουλειά και συνεργασία με τους συναδέλφους και την Έλλη Στάη ως παρουσιάστρια καταφέραμε να κάνουμε την ΕΡΤ σημείο αναφοράς. Με αποκορύφωμα το βράδυ των εκλογών που βγήκαμε πρώτο κανάλι για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΡΤ. Αντί για μπράβο, η νέα διοίκηση διορισμένη από το Μαξίμου και τον υπουργό Τύπου ζήτησε την παραίτησή μου. Συζήτησα με πολλούς και όλοι συμφώνησαν να μην παραδώσουμε την θέση του διευθυντή ειδήσεων σε μια κομματική επιλογή.”

Στην θέση του Γ. Κογιάννη έχει βρεθεί αυτή την στιγμή, ως αναπληρωτής διευθυντής, ο Στρατής Μπαλλής, αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ που ασχολήθηκε με το ρεπορτάζ της ΝΔ. “Εγώ τον έχρισα αρχισυντάκτη πολιτικού ρεπορτάζ”, δηλώνει ο κ. Κογιάννης. “Εγώ σέβομαι όλους τους συναδέλφους, αλλά ήταν μια κομματική επιλογή. Αυτό με προσβάλει και ως άνθρωπο και ως δημοσιογράφο. Δεν πρόκειται να το δεχτώ. Δεν έχει να κάνει με την θέση. Έχει να κάνει με την αξιοπρέπειά μου. Εάν είχα αποτύχει κάπου θα παραχωρούσα την θέση μου.”

Ο στόχος των αλλαγών αυτών, σύμφωνα με τον Γιώργο Κογιάννη είναι καθαρά η απόκτηση του ελέγχου πάνω στην ειδησεογραφία. “Τους ενοχλεί αφάνταστα το ότι οι ειδήσεις δεν ελέγχονται και επιλέγονται με βάση δημοσιογραφικά κριτήρια”.

Ο Γιάννης Μιχελάκης και ο Γιώργος Μουρούτης, οι διευθυντές του Γραφείου Τύπου της ΝΔ ξεκίνησαν σύμφωνα με τον ίδιο αυτές τις ιστορίες εδώ και ένα εξάμηνο. “Ο Μουρούτης με χαρακτήριζε στο twitter ως πρασινοφρουρό και πρασινορόζ παπαγαλάκι, που δίνω τις τελευταίες μου παραστάσεις. Εάν αυτό δεν είναι απειλή, τότε τι είναι; Το δικαστήριο θα κρίνει εάν μπορεί κανείς να χαρακτηρίζει έτσι επαγγελματίες δημοσιογράφους”.

Θέλησαν να αποδομήσουν εμένα ώστε να έρθει τώρα ο κ. Κεδίκογλου, από τον οποίο μαθήματα δημοσιογραφίας δεν παίρνω. Μπορεί στην πολιτική να πέτυχε, αλλά μαθήματα δημοσιογραφίας δεν θα μου δώσει. Έχω κάνει λάθη, αλλά τα έκανα γιατί δουλεύω, και όποιος δουλεύει κάνει λάθη”, τόνισε ο Γιώργος Κογιάννης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ειδήσεων κάθε κυβέρνηση θεωρεί την ΕΡΤ “ιδιοκτησία της και μαγαζί της. Δεν την θέλουν ανεξάρτητη. Αυτό θα την αποδομήσει βέβαια. Εμείς εδώ και χρόνια πετύχαμε να μπορούμε να αποφεύγουμε την όποια πολιτική παρέμβαση. Αυτό και ενοχλεί. Από πότε μπορεί ο κάθε κομματικός εκπρόσωπος να ζητά τον λόγο που η τάδε είδηση έπαιξε πρώτη η δεύτερη; Αυτά εγώ τους τα έχω κόψει. Για αυτό και έχω βρεθεί με την πλάτη στημμένη στον τοίχο. Όμως η δεοντολογία είναι πάνω από όλα.”

Ο ίδιος μας είπε ότι αυτός αποτελεί μονάχα την αρχή “γιατί οι ειδήσεις τους αφορούν περισσότερο. Από εδώ και πέρα όποιος τους ενοχλεί θα έχει την ίδια τύχη. Θα είστε εδώ και θα το δείτε”.

Το παράπονο του κ. Κογιάννη είναι ότι η ΕΣΗΕΑ σε όλο αυτό το γεγονός είναι απούσα. “Είναι απαράδεκτο να μην αντιδρά όταν θίγεται η αξιοπρέπεια ενός δημοσιογράφου με αυτό τον τρόπο. Αυτό είναι που με στεναχωρεί περισσότερο”.