Οι Βρετανικές αρχές «πάγωσαν» όλους τους λογαριασμούς κρατικού ρωσικού δικτύου Russia Today (RT). Ο ρυθμιστικός φορέας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στη Βρετανία, ο Ofcom, έχει λάβει αποφάσεις σε βάρος του RT στο παρελθόν, κατηγορώντας το τηλεοπτικό δίκτυο ότι μετέδιδε παραπλανητικές ή πολιτικά στρατευμένες και μεροληπτικές εκπομπές για τη Συρία και την Ουκρανία και ότι παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας για τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ads

«Έκλεισαν όλους τους λογαριασμούς μας στη Βρετανία. “Η απόφαση δεν υπόκειται σε αναθεώρηση”», έγραψε η αρχισυντάκτρια του RT Μαργκαρίτα Σιμόνιαν και συμπλήρωσε: «Δοξάστε την ελευθερία της έκφρασης».

Όπως υπογράμμισε δεν γνωρίζει τους λόγους αυτής της απόφασης. «Τίποτα ιδιαίτερο δεν έχει συμβεί τον τελευταίο καιρό, ούτε μας είχαν προειδοποιήσει για κάτι. Ενδεχομένως η απόφαση αυτή να συνδέεται με τις Βρετανικές και αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας. Μπορεί και όχι. Το νομικό μας τμήμα ασχολείται με το ζήτημα», τόνισε η Μαργκαρίτα Σιμόνιαν.

Σύμφωνα με το RT η βρετανική τράπεζα NatWest, όπου διατηρεί τους λογαριασμούς του το ενημερωτικό δίκτυο, δεν έδωσε καμία εξήγηση για την απόφασή της. Παράλληλα  και η  Royal Bank of Scotland, τμήμα της οποίας είναι η NatWest, αρνείται να εξυπηρετήσει το Russia Today.

Ads

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν θα σας παρέχουμε πλέον τις υπηρεσίες μας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή που έστειλε η τράπεζα. Επιπλέον επισημαίνεται πως πρόκειται για οριστική απόφαση και η τράπεζα «δεν προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με αυτό το ζήτημα».

«Η απόφαση αυτή είναι ακατανόητη και χωρίς προειδοποίηση. Ωστόσο δεν είναι σε αντίθεση με τα αμέτρητα μέτρα που έχουν ληφθεί σε Βρετανία και Ευρώπη τα τελευταία χρόνια με στόχο να εξοστρακίσουν, να περιορίσουν και να εμποδίσουν ολοκληρωτικά το έργο του RT. Ωστόσο το RT θα συνεχίσει αδιάλειπτα το έργο του στη Βρετανία», σημειώνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ρωσικού δικτύου.

Σχολιάζοντας την απόφαση για πάγωμα τον λογαριασμών του RT, η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε πως «η Βρετανία στη διαδρομή προς το Brexit φαίνεται πως εγκαταλείπει όλες τις δεσμεύσεις της για την προστασία της ελευθερίας του λόγου».

Το RT αναφέρει πως η βρετανική κυβέρνηση εδώ και καιρό θεωρούσε το RT ως μια σημαντική απειλή για την ασφάλεια και αυτό επιβεβαιώνεται και από έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο, το σχέδιο του υπουργικού συμβουλίου για την αντιμετώπιση του, ήταν από τη μία οι βουλευτές τους κυβερνώντος κόμματος να ευθυγραμμιστούν περαιτέρω με την πολιτική και την επικοινωνία του NATO καθώς και να χορηγηθούν περισσότερα χρήματα για τη διεθνή υπηρεσία του ΒBC, το BBC World Service.

Εξάλλου εδώ και αρκετό καιρό η σχέση ανάμεσα στη Μόσχα και το Λονδίνο χαρακτηρίζεται από εντάσεις λόγω των διμερών διαφωνιών σχετικά με τις κρίσεις στη Συρία και στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προκάλεσε την οργή του Κρεμλίνου την περασμένη εβδομάδα όταν κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να διαδηλώσουν έξω από την πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Λονδίνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους βομβαρδισμούς της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Χαλέπι της Συρίας.

Πέρυσι, η ρωσική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Barclays ότι συμμετέχει σε προσπάθειες λογοκρισίας, όταν όλοι οι λογαριασμοί του κρατικού πρακτορείο ειδήσεων Rossiya Segodnya στην τράπεζα έκλεισαν. Ο επικεφαλής του πρακτορείου, ο Ντμίτρι Κισελιόφ, συγκαταλέγεται στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλει κυρώσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας των ενεργειών που προσάπτει στη Ρωσία στην κρίση της Ουκρανίας.