Ένα μανάβικο στο Σιάτλ χωρίς ουρές ή ταμεία, άνοιξε η διαδικτυακή εταιρεία Amazon προσπαθώντας να μπει επιθετικά και στο χώρο με τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. 

Ads

Το μαγαζί Amazon Go, το νέο κατάστημα 167 τετραγωνικών μέτρων, χρησιμοποιεί αισθητήρες για να ανιχνεύσει πια αντικείμενα παίρνουν οι πελάτες από τα ράφια, και χρεώνει το λογαριασμό του κάθε πελάτη στο Amazon.

Το μαγαζί αποτελεί την πιο πρόσφατη προσπάθεια εισόδου στον κλάδο της μαναβικής, μιας από τις μεγαλύτερες αγορές προϊόντων στην οποία δεν έχει μεγάλη εμπειρία ακόμα. 

Η εταιρεία ήδη παραδίδει προϊόντα μαναβικής σε σπίτια μέσω της υπηρεσίας της AmazonFresh αλλά το μαγαζί αυτό αποτελεί ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στις αγορές τέτοιων προϊόντων. 

Ads

Προς το παρόν, το Amazon Go εξυπηρετεί μόνο υπαλλήλους της εταιρείας και αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες στον κόσμο γενικότερα στις αρχές του 2017.

Εκτός από ψωμί και γάλα, το μαγαζί στο Σιάτλ προσφέρει και έτοιμα φαγητά τα οποία προετοιμάζονται επί τόπου από σεφ και από τοπικά εστιατόρια και φούρνους. 

Το Amazon Go δεν είναι το πρώτο «αληθινό» μαγαζί που ανοίγει η διαδικτυακή εταιρεία. Διαχειρίζεται επίσης και ένα βιβλιοπωλείο στο Σιάτλ, καθώς και φορητούς σταθμούς σε mall όπου διαφημίζει συσκευές της όπως το Kindle.

Εάν το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, η εταιρεία σκοπεύει να ανοίξει πάνω από 2.000 μανάβικα, γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εταιρεία εξετάζει να ανοίξει κι άλλα είδη καταστημάτων, όπως μαγαζιά όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να παίρνουν τις παραγγελίες τους σταματώντας με το αυτοκίνητό τους στο πεζοδρόμιο. Η Amazon αρνήθηκε να το σχολιάσει. 

Αντιδράσεις

Για το εγχείρημα της Amazon υπάρχουν αντιδράσεις. 

«Αν υπήρχαν εκατοντάδες τέτοια μαγαζιά στη χώρα, θα αποτελούσε τεράστια απειλή για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ» λέει ο Τζαν Ντόσον της εταιρείας αναλύσεων Jackdaw Research. 

Αναλυτές σημειώνουν ότι οι λιανέμποροι δεν θα είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν τα ηνία. Άλλοι υποστηρίζουν ότι παρά το γεγονός ότι το Amazon go θα μπορούσε να είναι μια δημοφιλής επιλογή, ωστόσο, κόβει θέσεις εργασίας από τους Αμερικανούς. 

Είναι ένας τρόπος να εξαφανιστούν από την αγορά εργασίας τα εργατικά χέρια, λόγω της χρήσης της τεχνολογίας, επισημαίνουν.

Μια ακόμη παρατήρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι η εταιρεία δεν θα έχει ανάγκη τον ίδιο αριθμό υπαλλήλων με ένα μανάβικο, ενώ άλλα παραδοσιακά μανάβικα θα «ανταλλάξουν» τους υπαλλήλους για την τεχνολογία.