«Η Ακρόπολη καταρρέει, προειδοποιούν Έλληνες μηχανικοί» είναι ο τίτλος άρθρου που φιλοξενούν οι βρετανικοί Times, με αφορμή τη μελέτη που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πτώσης βράχων που σημειώθηκε τον προηγούμενο Ιανουάριο.

Ads

Επικαλούμενοι τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι Times αναφέρουν ότι «κλιμάκια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου διαπίστωσαν αστάθεια σε μία αρκετά ευρεία περιοχή, εξετάζοντας την πτώση βράχων τον Ιανουάριο, όταν ένας ογκόλιθος υποχώρησε από το χώρο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην ελληνική πρωτεύουσα».

«Οι μηχανικοί ανακάλυψαν ότι μέρος του τεράστιου βράχου, πάνω στον οποίο δεσπόζει ο Παρθενώνας στο κέντρο της Αθήνας, αρχίζει να υποχωρεί» αναφέρει αναφέρει το βρετανικό μέσο, σπεύδοντας να προειδοποιήσει πως «η Ακρόπολη καταρρέει και θα χρειαστεί δουλειά για να επισκευαστεί».

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΑΣ ενέκρινε χθες μελέτη που στόχο έχει να μελετηθεί το πρόβλημα. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων Δ. Σβολόπουλος επιβεβαίωσε ότι το δυτικό τμήμα της νότιας κλιτύος του μνημείου, έχει ζητήματα ασταθειών, με τη γγ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, να αναφέρει ότι εδώ και περίπου 1,5 χρόνο βρίσκονται σε εξέλιξη πρόγραμμα ωρίμανσης μελετών και διαδικασιών για επέμβαση στα τείχη και στα βραχώδη πρανή της Ακρόπολης.

Ads

Μενδώνη: Κανένας κίνδυνος

«Στην Ακρόπολη γίνεται ένα μείζον αναστηλωτικό έργο τα τελευταία πενήντα χρόνια. Τα μνημεία έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό αναστηλωθεί», ανέφερε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε πως «ήρθε η στιγμή στον ίδιο τον βράχο που αποτελεί μέρος του μνημείου και τα τείχη της Ακρόπολης να τα αντιμετωπίζουμε με τη σοβαρότητα που αναλογεί σε ένα τόσο σημαντικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Σύμφωνα με την κα Μενδώνη υπήρχαν μικρές καταρρεύσεις όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις των βράχων. Δεν υπάρχουν ούτε κίνδυνοι, ούτε η Ακρόπολη καταρρέει. «Το ελληνικό κράτος δείχνει τη μέριμνά του ακριβώς στο να προστατέψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με όλες τις αρχές της επιστήμης και της δεοντολογίας το πολύ σημαντικό αυτό μνημείο το οποίο διαθέτει». Υπενθύμισε δε, ότι, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πέρασε μια μελέτη που αφορά τη στερέωση των βραχωδών πρανών στη νότια πλευρά της Ακρόπολης. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι από τις πολλές που τελευταία έχουν απασχολήσει το υπουργείο Πολιτισμού, την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως.