Ο επικεφαλής της Google, Έρικ Σμιτ, υποστήριξε με πάθος την στρατηγική της εταιρίας στην φοροδιαφυγή, τονίζοντας ότι είναι περήφανος για αυτά τα βήματα που λέγονται «καπιταλισμός». Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο πρόεδρος της Google, δήλωσε ότι δεν προτίθεται η εταιρία να πληρώσει ούτε μια λίρα Αγγλίας περισσότερο από τα 6 εκατομμύρια που έδωσε στο βρετανικό δημόσιο. Βάσει στοιχείων, η εταιρία τον περασμένο μήνα είχε έσοδα 2,5 δις λιρών και για τον λόγο αυτό η Βρετανία πιέζει τους υπερεθνικούς θεσμούς να ασκήσουν πιέσεις στις πολυεθνικές.
 

Ads

Η καλιφορνέζικη εταιρία κρύβει, όπως αποκαλύφθηκε, περίπου 10 δις δολάρια σε τράπεζα των Βερμούδων και με αυτόν τον τρόπο αποφεύγει να αποδώσει παγκοσμίως κοντά 2 δις δολάρια σε φόρους.
 
Όπως τονίζει ο Σμιτ στην αμερικάνικη εφημερίδα, τέτοιες πρακτικές είναι νόμιμες την στιγμή που «η εταιρία έχει πληρώσει τους φόρους της βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών».
 
Περηφάνια
 
«Είμαι πολύ περήφανος για το οικονομικό μοντέλο που έχουμε δημιουργήσει. Το φτιάξαμε πάνω στις διευκολύνσεις που δίνουν οι κυβερνήσεις σε εμάς για την επιχειρηματική δράση», εξηγεί.
 
Το αφεντικό της Σίλικον Βάλεϋ τόνισε ότι η Google θα συνεχίσει την ίδια πρακτική όσο υπάρχουν νόμοι που το επιτρέπουν σε διάφορες χώρες. «Αυτό λέγεται καπιταλισμός. Είμαστε περήφανα καπιταλιστές. Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό για το αντίθετο», αναφέρει στην συνέντευξή του. Ο ίδιος επίσης απέκλεισε κάθε πιθανότητα να ακολουθήσει το παράδειγμα των Στάρμπακς, που εθελοντικά έδωσαν περισσότερα χρήματα στην βρετανική κυβέρνηση. «Υπάρχουν πολλά προνόμια όταν εδράζεται στην Βρετανία», εξηγεί.
 
«Θα ήταν καλό και για εμάς, αλλά το να πάμε στους μετόχους και να πούμε ότι εξετάσαμε 200 χώρες και λυπηθήκαμε τους Βρετανούς και θέλουμε να τους δώσουμε περισσότερα λεφτά, είμαι σίγουρος ότι είναι παράνομο», σχολιάζει ο ίδιος.
 
Αντιδράσεις
 
Η στάση του κ. Σμιτ είναι πολύ πιθανό να φέρει αντιδράσεις και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς εδώ και αρκετό καιρό τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι αμερικάνικες κυβερνήσεις ψάχνουν τρόπους για να αναγκάσουν τις «υπερεθνικές εταιρίες» να πληρώσουν περισσότερους φόρους.
 
Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί περισσότερο, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Independent, όταν ο Τζόρτζ Όσμπορν, o βρετανός υπουργός οικονομίας,  θα αναλάβει την προεδρία του συμβουλίου G8. Επίσης, κινήσεις προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να αποφασιστούν μετά την σχετική έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD).
 
Την περασμένη εβδομάδα, ο Όσμπορν δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να ηγηθεί της διεθνούς προσπάθειας να εμποδιστούν διεθνείς εταιρίες από το να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους
 
«Θα ασκήσουμε πιέσεις στις πολυεθνικές για να τις αναγκάσουμε να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί», ανέφερε. «Με την Γερμανία και την Γαλλία, έχουμε ζητήσει από τον OECD να αναλάβει δράση προς αυτή την κατεύθυνση και θα το τοποθετήσουμε υψηλά στην ατζέντα όταν θα αναλάβουμε την προεδρία του G8 τον επόμενο χρόνο», συνέχισε.
 
Ντροπή και όχι περηφάνια
 
Χθες, η Μάργκαρετ Χόντζ, πρόεδρος της Επιτροπής για τους Λογαριασμούς Κοινής Ωφελείας στην Βρετανία, η οποία πρόσφατα εξέτασε την περίπτωση της φοροδιαφυγής της βρετανικής Google, τόνισε ότι «ο Έρικ Σμιτ πρέπει να ντρέπεται».
 
«Το να δηλώνει ο Έρικ Σμιτ ότι είναι περήφανος που φοροδιαφεύγει είναι τουλάχιστον προσβλητικό για τους πελάτες του εδώ στην Βρετανία», ανέφερε συγκεκριμένα.
 
«Οι κοινοί θνητοί που πληρώνουν τους φόρους τους έχουν κουραστεί να βλέπουν τις πάμπλουτες εταιρίες, όπως η Google να χρησιμοποιούν κάθε δυνατό παραθυράκι του νόμου για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους. Η εταιρία θα πρέπει να αναγνωρίσει τις υποχρεώσεις της σε χώρες όπως η Βρετανία που τις προσφέρουν υπέρογκα κέρδη. Θα έπρεπε να ντρέπεται, και όχι να είναι περήφανος», προσθέτει.