Με εκτενή δημοσιεύματά του, ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται τη Δευτέρα στο αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην Ισπανία και «τη μεγάλη νίκη των κομμάτων διαμαρτυρίας Podemos και Ciudadanos», συνδέοντας το αποτέλεσμα με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα κατά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Ads

Το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle δίνει έμφαση στην ήττα του Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Σε αρκετές περιφέρειες και δημοτικά συμβούλια της χώρας οι συντηρητικοί κινδυνεύουν να χάσουν τώρα την εξουσία από πιθανές συνεργασίες αριστερών κομμάτων. Το νέο αριστερό κόμμα Podemos (Μπορούμε) σημείωσε σημαντικές επιτυχίες τόσο στην πρωτεύουσα, τη Μαδρίτη, όσο και στη Βαρκελώνη. Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, στην καταλανική μητρόπολη επικράτησε μια συμμαχία αριστερών κομμάτων την οποία υποστηρίζει το Podemos […]Ο Μαριάνο Ραχόι ήλπιζε ότι τα σημάδια ανάκαμψης της ισπανικής οικονομίας, που έκαναν τους τελευταίους μήνες την εμφάνισή τους, θα ωφελούσαν το κόμμα του. Οι αριστερές συμμαχίες ωστόσο έκλεψαν την παράσταση.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στην επιτυχία του έτερου κόμματος, των Ciudadanos (Πολίτες): «Τρίτη δύναμη αναδείχθηκε το ανερχόμενο φιλελεύθερο Ciudadanos (Πολίτες), λαμβάνοντας το 6,6 % των ψήφων. Το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας δεν κατέβασε υποψηφίους σε όλη τη χώρα παρά μόνον σε ορισμένες περιφέρειες και δήμους και αυτό στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συνασπισμού κινημάτων και κομμάτων».

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το DW τονίζει: «Οι χθεσινές τοπικές εκλογές θεωρούνται πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές στα τέλη του χρόνου. Οι Σοσιαλιστές (PSOE) συγκέντρωσαν 25 % και 2,8 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες σε σχέση με το 2011. Τα μηνύματα της κάλπης είναι όμως αρκετά ενθαρρυντικά για τους Σοσιαλιστές: αφενός βρίσκονται πλέον σε απόσταση αναπνοής από τους κυβερνώντες συντηρητικούς, ενώ σε αρκετές περιφέρειες και δήμους εκτιμάται ότι θα εκδιώξουν, σε συνεργασία με αριστερές συμμαχίες, τους υποψηφίους των συντηρητικών».

Ads

Για «αριστερή στροφή στην Ισπανία» κάνουν λόγο τόσο η εφημερίδα Handelsblatt όσο και το Spiegel, με τον συντάκτη του γερμανικού περιοδικού να διερωτάται εάν θα επαναληφθεί το σενάριο της Ελλάδας στην Ισπανία. «Όπως στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα θριάμβευσε ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι γιορτάζουν τώρα οι Ισπανοί τη μεγάλη νίκη των κομμάτων διαμαρτυρίας Podemos και Ciudadanos», επισημαίνει ο αρθρογράφος του Spiegel.

Ωστόσο, παρά τη σύγκλιση των δύο ΜΜΕ στα περί «αριστερής στροφής», η Handelsblatt δεν δεν βλέπει να επαναλαμβάνεται το σενάριο της Ελλάδας στην Ισπανία, επισημαίνοντας την αλλαγή στάσης του προέδρου του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Αν και αρχικά ο αρχηγός του αριστερού κόμματος Podemos επιδίωξε τη σύγκλιση με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στη συνέχεια υποχώρησε σε ό,τι αφορά πολλές ακραίες θέσεις του, όπως η εθνικοποίηση μεγάλων βιομηχανιών και τραπεζών, αφού είδε τη δημοτικότητά του να μειώνεται».

Η Suddeutsche Zeitung κάνει λόγο για: «Ισχυρή αριστερή στροφή στην Ισπανία», επισημαίνοντας ότι το PP, αν και αποδυναμώθηκε, παραμένει με 27% πρώτο κόμμα, ενώ το Podemos αναδείχθηκε τρίτη δύναμη.

Το οικονομικό περιοδικό Wirtschafstwoche έχει τίτλο: «Νέα σελίδα για την Ισπανία. Υποχώρηση για τους συντηρητικούς του Ραχόι». Και επισημαίνει χαρακτηριστικά: Αν και οι συντηρητικοί του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι θεωρούνται η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, ήταν οι μεγάλοι ηττημένοι στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές. Σε πολλές περιφέρειες και πόλεις ενδέχεται να χάσουν την εξουσία, επισημαίνει το περιοδικό, ενώ τα νεοσύστατα Podemos και Ciudadanos θα διαδραματίσουν ρόλο κλειδί.