Γέφυρα ενδιάμεσης χρηματοδότησης αναζητούν εναγωνίως οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ, προκειμένου να διατηρηθούν οι ελπίδες επιβίωσης του εκδοτικού συγκροτήματος μετά την έναρξη των διαδικασιών πτώχευσης από τις πιστώτριες τράπεζες.

Ads

Σε πρώτη φάση, και μετά την χθεσινή ενημέρωσή τους από τον διευθυντή του Βήματος Αντώνη Καρακούση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν να εργάζονται έστω και απλήρωτοι, προκειμένου να διατηρηθούν εν ζωή οι εφημερίδες, το ραδιόφωνο και τα σάιτ του ομίλου, και να μην εξαϋλωθεί πλήρως η αξία τους.

Ωστόσο, οι οιωνοί και τα μηνύματα από το παρασκήνιο δείχνουν ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο, καθώς το συγκρότημα Λαμπράκη έχει περάσει πλέον στα χέρια των τραπεζών, ο Σταύρος Ψυχάρης έχει εκπέσει ως μέτοχος, ρευστότητα δεν υπάρχει ούτε για χαρτί εκτύπωσης των εφημερίδων, και επενδυτής που να μπορεί να παράσχει άμεση χρηματοδότηση δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής. 

Το σχέδιο Μπόμπολα

Το σχέδιο εισόδου στο συγκρότημα του ομίλου Μπόμπολα παραμένει μεν στο τραπέζι, αλλά αυτή τη στιγμή δεν δείχνει να πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά Μπόμπολα εκδήλωσε ενδιαφέρον μόνον για τα «υγιή» περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ – ένας τέτοιος διαχωρισμός όμως τουλάχιστον στην παρούσα φάση δεν θεωρείται δυνατός από τις τράπεζες καθώς, πλην των άλλων, εμπεριέχει και νομικούς κινδύνους για τις διοικήσεις τους.

Ads

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει άμεσα ο Φώτης Μπόμπολας για να λειτουργήσει άμεσα το σχέδιο διάσωσης ήταν περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ, παίρνοντας ως αντάλλαγμα ένα κούρεμα των δανείων του ΔΟΛ κατά 40% έως 50%. Το εν λόγω ποσό όμως δεν ήταν διαθέσιμο από την πλευρά του «Πήγασου» – την εκδοτική εταιρία Μπόμπολα –  που άλλωστε αντιμετωπίζει και εκείνος οικονομικά προβλήματα.

Ο έτερος υποψήφιος επενδυτής και συνέταιρος του Φώτη Μπόμπολα στο Stoiximan, ο Δημήτρης Μάρης (όμιλος Media24), φέρεται να έδειξε ενδιαφέρον μόνον για την απόκτηση του in.gr και του ραδιοφωνικού ΒΗΜΑ FM.

Η ενδιάμεση χρηματοδότηση

Υπό το σκηνικό αυτό, στο τραπέζι έχει πέσει και σχέδιο ενδιάμεσης χρηματοδότησης από τις ίδιες τις τράπεζες και την τοποθέτηση εκκαθαριστή και διαχειριστή στον όμιλο – και εδώ, ωστόσο, μέχρι στιγμής οι τράπεζες επικαλούνται μεγάλα νομικά κωλύματα.

Πρόταση – έκκληση για ενδιάμεση («υποτυπώδη» όπως την χαρακτηρίζει) χρηματοδότηση απηύθυνε και ο διευθυντής του Βήματος Αντώνης Καρακούσης με άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα στο vima.gr και το in.gr.

Το άρθρο Καρακούση

Στο άρθρο του ο Αντώνης Καρακούσης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η όλη πτωχευτική διαδικασία θα απαιτήσει προφανώς χρόνο, τουλάχιστον δύο μηνών.

Στο μεσοδιάστημα αυτό η επιχείρηση θα αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό κενό, θα ξεμείνει ουσιαστικά από ρευστά διαθέσιμα, καθώς όλα τα έσοδα θα δεσμεύονται υπέρ των δανείων που έχουν καταπέσει.

Χωρίς έστω την μερική κάλυψη αυτού του χρηματοδοτικού κενού θα καταστεί αν όχι αδύνατη, σίγουρα προβληματική, η συνέχιση των εκδόσεών μας και η λειτουργία των άλλων μέσων που διαθέτει ο οργανισμός.

Οι Τράπεζες έχουν συμφέρον να διατηρήσουν τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ ενεργά. Μόνο έτσι μπορούν να ελπίζουν ότι θα ανακτήσουν το μεγαλύτερο τμήμα των δανείων που κατά καιρούς χορήγησαν. 

Σε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή τα μέσα του ΔΟΛ αφεθούν στην τύχη τους, το περιουσιακό στοιχείο θα απαξιωθεί και τα έσοδα που θα συλλέξουν θα είναι πενιχρά».