Πρέπει να είσαι πολύ αφελής για να πιστέψεις ότι ένας υπουργός Παιδείας θέλει να καταργήσει τα φωνήεντα, ή πρέπει να είσαι… ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ads

Κι όμως, στις 2 Ιουνίου του 2016, κυκλοφόρησε στο ελληνικό ίντερνετ με ταχύτητα φωτός η είδηση ότι ο τότε υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ήθελε να καταργήσει κάποια από τα φωνήεντα γιατί ήταν πολλά.

«Κάλλιστα θα μπορούσαμε να κόψουμε τουλάχιστον δύο με τρία φωνήεντα», είπε. «Στα ελληνικά έχουμε επτά βασικά φωνήεντα (α, ε, ι, η, υ, ο, ω) τα οποία γίνονται δώδεκα αν λάβει κανείς υπόψιν του και τα διγράμματα ει, οι, υι, αι και ου, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη οι γλώσσες φθάνουν μετά βίας τα έξι με επτά στο σύνολο» ανέφερε ο κ. Φίλης, μιλώντας σε συμβασιούχους ναυαγοσώστες-μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Βάρκιζα. «Τα παιδιά μας δεν μιλούν και δεν γράφουν σωστά ελληνικά. Κάτι φταίει, αλλά τι; Λένε ότι ο πλούτος της γλώσσας βοηθά τους νέους να αναπτύσσουν κριτική σκέψη και εκφραστική δύναμη. Εγώ δεν ξέρω. Ίσως όλα αυτά τα φωνήεντα να μπερδεύουν τελικά τα παιδιά», σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος αποκάλυψε πως είχε ήδη προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής διαλόγου, αποτελούμενη από ακαδημαϊκούς, για τη μελέτη του θέματος.

Η «είδηση» δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα ακόμη χιουμοριστικό κείμενο της γνωστής σατιρικής ιστοσελίδας «Το Κουλούρι», όμως κάποιοι φαίνεται πως πήραν την πλάκα… στα σοβαρά.

Ads

image

Πρώτος – πρώτος ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος άστραψε και βρόντηξε στην τηλεοπτική εκπομπή του κατηγορώντας όχι μόνο τον τότε υπουργό αλλά και τον πρωθυπουργό.

«Υπάρχει συζήτησή για κατάργηση των πολλών φωνηέντων που διαλύουν λέει… είναι ένα απολειφάδι του συστήματος, της ελληνικής γλώσσας. Δεν έχεις καμία δικαιολογία που τους ψήφισες, είσαι και εσύ συνυπεύθυνος γιατί η πατρίδα μας έχει πάρει αυτή τη κατηφόρα. Γιατί δεν κάνατε λίγο υπομονή, δεν βάλατε λίγο το μυαλό σας να δουλέψει, δεν συγκρατήσατε το θυμικό σας αλλά πήγατε όλοι μαζί και ακολουθήσατε τον ψεύτη…», είπε χαρακτηριστικά on camera.

Και κάπως έτσι ένα σατιρικό κείμενο, έγινε από επίσημα χείλη… Fake News.

Τα φωνήεντα πάντως είναι ακόμη επτά και φωνάζουν δυνατά!