Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί σχετικά με την εφαρμογή FaceApp του Facebook που έχει κάνει θραύση τις τελευταίες μέρες, καθώς περισσότεροι από 150 εκατομμύρια χρήστες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή, «παραδίδοντας» ουσιαστικά την ασφάλεια των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων τους.

Ads

Το concept πίσω από το FaceApp ήταν πολύ απλό: Πώς θα μοιάζω όταν μεγαλώσω;

Το Forbes όμως επισημαίνει και μια μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια, που από τους περισσότερους χρήστες πέρασε απαρατήρητη: «Ανεβάζοντας» φωτογραφίες για να δουν πως θα μοιάζουν με ρυτίδες και άσπρα μαλλιά, «παραχώρησαν» στην εφαρμογή τα προσωπικά δεδομένα και τις φωτογραφίες τους. Τα οποία πλέον το FaceApp μπορεί να χρησιμοποιήσει όπως θέλει, για όσο καιρό θέλει.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης του FaceApp, οι χρήστες διατηρούν τον έλεγχο στο «περιεχόμενό» τους, στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή στο πρόσωπό τους. Ωστόσο, η εφαρμογή έχει επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το περιεχόμενο που έχει «ανέβει» σε αυτήν, όπως θέλει, όπου θέλει, για όσο καιρό θέλει.

Ads

Ο Γιάροσλαβ Γκοντσάροφ, CEO της FaceApp, δήλωσε στην Guardian ότι μόνο η φωτογραφία που επιλέγει ο χρήστης στο τηλέφωνό του προς τροποποίηση αποστέλλεται στην εταιρεία και ότι η εφαρμογή δεν «κλέβει» όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο της συσκευής, όπως έγραψαν κάποιοι. Όπως επισημαίνει, τα δεδομένα δεν μεταβιβάζονται στη Ρωσία αλλά αποθηκεύονται σε υπηρεσίες cloud που παρέχει η Amazon και η Google και ελέγχονται, κατά συνέπεια, από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, τόσο η μητρική εταιρεία της εφαρμογής, η ρωσική Wireless Labs, όσο και η αμερικάνικη «αποθήκη», θα μπορούν, σύμφωνα με το Forbes, να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα σας όπως αυτή κρίνει και επιθυμεί, όπως για παράδειγμα για την ανάπτυξη ενός αλγορίθμου αναγνώρισης προσώπου και άλλες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το θέμα πήρε και πολιτικές διαστάσεις με τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ να στέλνει επιστολή στο FBI και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εμπορίου εκφράζοντας την ανησυχία του πως το FaceApp μπορεί να αποτελεί κίνδυνο «για την εθνική ασφάλεια και τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών».

Ο γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη ζητάει από τις υπηρεσίες να εξετάσουν την υπόθεση.