Κόλαφος για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και την απόφασή τους να κλείσουν εν μια νυκτί την ΕΡΤ και να πετάξουν στο δρόμο 2.650 εργαζομένους, αποτελεί η απόφαση του πρωτοδικείου Ηρακλείου, που έκρινε άκυρες τις απολύσεις 20 εργαζομένων στο Ηράκλειο, τους επιδικάζει δε μισθούς υπερημερίας από την απόλυσή τους μέχρι και την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης στις 2 Δεκεμβρίου 2013 και κηρύσσει άμεσα εκτελεστέα την απόφαση.

Ads

 
Ο πρωτοδίκης Ηρακλείου, Ελευθέριος Συσκάκης, στο σκεπτικό της απόφασης το οποίο είναι 40 σελίδες, αναφέρει ότι ορθώς εκδικάζεται η υπόθεση από το πολιτικό δικαστήριο και όχι διοικητικό, διότι πρόκειται για απόλυση υπαλλήλων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Ο δικαστής συνεχίζοντας σημειώνει ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου κατά το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, βάσει του οποίου η Ελλάδα εντάχθηκε στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Κάνει αναφορά στο σχετικό νόμο που ψηφίστηκε για την εναρμόνιση του Ελληνικού δικαίου με το Ευρωπαϊκό, επισημαίνει σχετικές αποφάσεις του Ε.Δ., υπογραμμίζοντας ότι ομαδικές απολύσεις γίνονται δεκτές μόνο με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών.
 
Ο κ. Συσκάκης δεν αποδέχεται τη θέση του δημοσίου ότι εξαιτίας της κατάργησης της εταιρείας από το δημόσιο έπαυσε και η εργασιακή σχέση του προσωπικού, κάνει αναφορά σε συγκεκριμένο νόμο και σημειώνει ότι μόνο σε μια περίπτωση δεν έχει εφαρμογή η διαδικασία ομαδικών απολύσεων, που προβλέπει συγκεκριμένο ποσοστό απολύσεων ανά μήνα, «όταν οι απολύσεις αυτές γίνονται λόγω διακοπής των εργασιών της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης, κατόπιν πρωτόδικης δικαστικής απόφασης».
 
Με απλά λόγια μόνο εάν είχε αποφασιστεί από δικαστήριο η διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ για συγκεκριμένους και αποδεκτούς λόγους, μόνο τότε επιτρέπονται οι ομαδικές απολύσεις. Επίσης αποδέχεται ότι οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνέχιζαν να προσφέρουν «προσηκόντως» την εργασία τους στο υπουργείο Οικονομικών, ως διάδοχου της ΕΡΤ, «πλην το τελευταίο αρνείται να αποδεχθεί τις υπηρεσίες του και κατέστη υπερήμερο, οφείλει δε να καταβάλλει αποδοχές υπερημερίας».
 
Διαβάστε επίσης:

Για το ΣτΕ
 
Στην απόφασή του ο δικαστής δίνει απάντηση και στη χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος αμετροεπώς είπε: «Η απόφαση του Πρωτοβάθμιου δικαστηρίου προφανώς δεν έλαβε υπόψη την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε νόμιμο το κλείσιμο της ΕΡΤ ΑΕ».
 
Αφού επισημάνουμε ότι απόφαση του ΣτΕ δεν υπάρχει ακόμη αλλά μόνο φήμες κυκλοφορούν για οριακή πλειοψηφία της μίας ψήφου, να σταθούμε τι λέει ο πρωτοδίκης επί του συγκεκριμένου ζητήματος το οποίο έθεσε στη ακροαματική διαδικασία ο συνήγορος του δημοσίου. Σημειώνει λοιπόν: «πρέπει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο δεν κρίνει αναγκαία την αναστολή της δίκης κατ’ άρθρο 249 ΚΠολΔ, έως την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με τη νομιμότητα της με αριθ. ΟΙΚ. 02/11.06.2013 (ΦΕΚ Β’ 14143/11-6-2013) ΚΥΑ του υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, δεδομένου ότι σύμφωνα με όσα έγιναν δεκτά παραπάνω, η διάγνωση της επίδικης διαφοράς, δεν επηρεάζεται από την ακυρότητα ή μη της εν λόγω ΥΑ».
 
Ο κ. Συσκάκης καταλήγοντας αναγνωρίζει ότι η καταγγελία των συμβάσεων εργασίας είναι άκυρη, επιδικάζει τα ποσά υπερημερίας ανά εργαζόμενο με βάση τον τελευταίο καταβληθέντα μισθό και κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή, αμέσως μετά την επίδοσή της στο υπουργείο Οικονομικών.  Επισημαίνει ακόμη ότι τα ποσά που επιδικάστηκαν πρέπει να καταβληθούν αμέσως στους εργαζομένους της ΕΡΤ με το νόμιμο τόκο. Εάν δεν γίνει αυτό οι εργαζόμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε κατάσχεση περιουσίας του δημοσίου.
 
Χαρά και δάκρυα
 
Η απόφαση του πρωτοδικείου Ηράκλειου έγινε δεκτή με χαρά και δάκρυα από τους εργαζομένους της ΕΡΤ, οι οποίοι εξακολουθούν εδώ και 11,5 μήνες να κρατούν ανοιχτή τη συχνότητα της ΕΡΑ και να παράγουν καθημερινά ειδησεογραφικό και μουσικό πρόγραμμα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι έχουν μιλήσει στις εκπομπές του σταθμού η πλειοψηφία των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών της Κρήτης. Όπως δηλώνουν όλοι τους, θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση που δεν είναι άλλη από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με επιστροφή όλων των εργαζομένων που απολύθηκαν στις 13 Ιουνίου του 2013.