Εκρηκτική αύξηση των καταγγελιών που δέχεται η βρετανική αστυνομία για εγκλήματα τα οποία σχετίζονται με τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Twitter και το Facebook, σημειώθηκε την τελευταία τετραετία.
 

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Guardian, ο αριθμός των φετινών καταγγελιών αυξήθηκε κατά 780% σε σχέση με το 2008. Τότε η βρετανική αστυνομία είχε δεχθεί μόνον 556 καταγγελίες για εγκληματική συμπεριφορά μέσω των κοινωνικών δικτύων (social networking crime), ενώ για το 2012 ο αριθμός των καταγγελιών έφτασε τις 4.908.
 
Τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία περιλαμβάνουν όλες τις καταγγελίες που έγιναν για αναρτήσεις προσβλητικού περιεχομένου που μπορεί να κατέληξαν και σε πραγματικές βίαιες επιθέσεις, απειλητικά μηνύματα, σεξουαλικές παρενοχλήσεις και παρακολουθήσεις, ρατσιστικές επιθέσεις και απάτες. Ανάμεσα σε αυτά, υπήρχαν και έξι δολοφονικές απειλές.
 
Όπως αποκάλυψε η βρετανική αστυνομία, το 2012 ασκήθηκαν διώξεις εναντίον περίπου 653 ατόμων κατόπιν καταγγελιών για εμπλοκή σε εγκληματικές ενέργειες μέσω κοινωνικών δικτύων.
 
«Κατανοούμε την ανάγκη του κόσμου για επικοινωνία, ακόμα και με τρόπους μη αποδεκτούς ή απεχθείς και δεν υπάρχει διάθεση από την πλευρά της αστυνομίας να αναμειχθεί σε αυτό. Υπάρχουν όμως πολλές παραβάσεις στα social media όπως παρενοχλήσεις ή βίαιες απειλές που μπορεί να βλάψουν πραγματικά», δήλωσε ο αστυνομικός Άντι Τρότερ.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιες από τις παραβάσεις θα συνέβαιναν ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως social media. «Σε πολλές περιπτώσεις οι online κοινότητες είναι αυτάρκεις και μπορούν να προστατεύουν τα μέλη τους από τέτοια περιστατικά. Η αστυνομία πρέπει να επεμβαίνει εκεί που απαιτείται ο ρόλος της».