Το δικαίωμα να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας εναντίον της απόφασης για έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλικά αδικήματα, δικαιούται ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, σύμφωνα με απόφαση βρετανικού δικαστηρίου.

Ads

Οι σουηδικές αρχές έχουν ζητήσει την έκδοση του Ασάνζ προκειμένου να τον ανακρίνουν σχετικά με τις κατηγορίες δύο πρώην εθελοντριών υπαλλήλων του για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.

Η υπεράσπιση του Ασάνζ έχει 14 ημέρες για να ασκήσει και τυπικά έφεση, και αυτό σημαίνει ότι η παραμονή του στη Βρετανία θα παραταθεί έως ότου εξετάσει το Ανώτατο Δικαστήριο το αίτημα.

Η δικαστική απόφαση που επιτρέπει την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας είναι μια σημαντική νίκη για τον Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς εάν το αίτημα είχε απορριφθεί θα έπρεπε αναγκαστικά να εκδοθεί στη Σουηδία.

Ads

Οι συνήγοροί του επικαλέστηκαν ζήτημα δημόσιου συμφέροντος για την υπόθεση και παραπομπή της υπόθεσης σε ανώτατο δικαστήριο.

Ο Ασάνζ είχε φυλακιστεί για εννέα ημέρες μετά τη σύλληψή του. Απελευθερώθηκε με εγγύηση μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα του 2010 και έκτοτε ζει σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι ενός εύπορου υποστηρικτή του WikiLeaks στην ανατολική Αγγλία.

Ο Ασάνζ, που βρίσκεται στη Βρετανία από τη σύλληψή του τον περασμένο Δεκέμβριο, αρνείται τις κατηγορίες, τις οποίες χαρακτηρίζει πολιτικά υποκινούμενες.

Το 2010 ο WikiLeaks είχε δημοσιεύσει 391.832 διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα για τον πόλεμο στο Ιράκ και 77.000 διαβαθμισμένα επίσημα έγγραφα του Πενταγώνου για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, καθώς και 250.000 τηλεγραφήματα ανάμεσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και 270 αμερικανικές διπλωματικές αποστολές.