Οι νομοθετικές επιτροπές της Ε.Ε. προτείνουν το σπάσιμο του μονοπωλίου της Google, βάσει του οποίου θα περικοπεί πλήρως η μηχανή αναζήτησης του διαδικτυακού «κολοσσού» από τις υπόλοιπες δραστηριότητες της εταιρείας στην Ευρώπη, τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να εγκρίνει ψήφισμα, το οποίο θα προτείνει τρόπους για τον περιορισμό της επιρροής της Google στο Διαδίκτυο.

Ads

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο RT, το προσχέδιο της συγκεκριμένης πρότασης καλεί την Κομισιόν να σπάσει το μονοπώλιο και «να λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις, με στόχο να αποφορτιστούν οι μηχανές αναζήτησης από άλλες εμπορικές υπηρεσίες».

Αν και το προσχέδιο του ψηφίσματος αυτού δεν είχε καμία άμεση αναφορά στην Google,  οι Financial Times αλλά και το Bloomberg περιέγραφαν την κίνηση αυτή ως μια επιχείρηση διάσπασης των υπηρεσιών της εταιρείας. «Το ψήφισμα», σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, «ζητά να μάθει εάν τα αποτελέσματα αναζήτησης των χρηστών που προκύπτουν στην ομώνυμη μηχανή αναζήτησης είναι τα καλύτερα για εκείνους ή τα καλύτερα για την ίδια την Google».

Την ίδια στιγμή, πάντως, ευρωβουλευτές εμφανίζονται έτοιμοι να ψηφίσουν τη συγκεκριμένη πρόταση, υποστηρίζοντας ότι η Google κινείται πλέον με όρους μονοπωλίου. «Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε μηχανές αναζήτησης όπως η Google να χρησιμοποιούν την αγοραστική του ισχύ ως μέσο προώθησης άλλων εμπορικών δραστηριοτήτων που συντελούνται στην ίδια εταιρεία», δήλωσε στο Reuters ο Γιαν Φίλιπ Άλμπρεχτ, ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

Ads