Απαλό γαλάζιο, βαθύ μπλε ή και λίγο πρασινοκόκκινο; Για τους διορισμούς στο μεταβατικό σχήμα πριν την ΝΕΡΙΤ διαξιφίζονται ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής και το ακροδεξιό περιβάλλον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Έως το Σάββατο τα μεσάνυχτα παρατείνεται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για τις 2μηνες θέσεις εργασίας. Το μέτωπο της αποχής από τον κυβερνητικό διαγωνισμό «έσπασε» το μπλοκ δημοσιογράφων του ΚΚΕ.
 

Ads

Στο πρόσωπο του Παντ.Καψή, ο οποίος αποτελεί επιλογή του ΠΑΣΟΚ μετά από παραχώρηση της ΝΔ κατά τη διάρκεια των δραματικών διαβουλεύσεων που συνόδευσαν το «μαύρο» στη συχνότητα της ΕΡΤ, συσπειρώνονται στελέχη της παλιάς ΕΡΤ που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και στο τμήμα της ΔΗΜΑΡ που δεν ακολουθει την επίσημη γραμμή του κόμματος αλλά θέλει να συνεργαστεί και να καταλάβει θέσεις στο νέο σχήμα.
 
Ο υφυπουργός ραδιοτηλεόρασης που προσπαθεί να εκτελέσει τις κυβερνητικές εντολές σώζωντας τα προσχήματα, βρίσκεται σε σύγκρουση με την αξίωση των συνεργατών του πρωθυπουργού να τοποθετήσουν στις θέσεις τόσο της μεταβατικής όσο και της μόνιμης -νέας- δημόσιας τηλεόρασης τα δικά τους γαλάζια παιδιά, Ακόμη και η ανακοίνωση της ανάληψης του ενημερωτικού τομέα στο μεταβατικό σχήμα από τον Β. Θωμόπουλο, ο οποίος ήταν  επικεφαλής των ειδήσεων της ΕΡΤ μέχρι το λουκέτο και πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε την αντίδραση των ακροδεξιών του Μαξίμου. Ο κουμπάρος του πρωθυπουργού που είχε τοποθετηθεί επικεφαλής της ραδιοφωνίας στην ΕΡΤ εξαπέλυσε μύδρους κατά του Π.Καψή μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο twitter.

Είναι πάντως γεγονός ότι στη δημοσιογραφική «πιάτσα» μόνο ως ανέκδοτο συζητείται η υποβολή αίτησης στη νέα ΕΡΤ από συναδέλφους οι οποίοι δεν συνδέονται με κάποιον κομματικό χώρο και δη τη ΝΔ, αν και η υψηλή ανεργία στον κλάδο αναγκάζει έναν αριθμό δημοσιογράφων να προσφύγει σε αυτήν την κίνηση. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, έως την Πέμπτη το βράδυ είχαν υποβληθεί 4.500 αιτήσεις για τις αρχικές 589 θέσεις εργασίας οι οποίες προκηρύχθηκαν στη μεταβατική ΕΡΤ. Την Παρασκευή δημοσιοποιήθηκε και νέα προκήρυξη για ακόμη 1.400 θέσεις. Με αυτόν τον τρόπο υλοποιείται η εξαγγελία Καψή για 2.000 εργαζόμενους 2μηνων συμβάσεων στο μεταβατικό καθεστώς της νέας δημόσιας τηλεόρασης.
 
Το μπλοκ των δημοσιογράφων της ΕΡΤ που πρόσκεινται στο ΚΚΕ επέλεξε να υποβάλει αιτήσεις για τις προκηρυγμένες θέσεις εργασίας, οι οποίες επισφραγίζουν στην πράξη το «λουκέτο» στην ΕΡΤ, με βάση τη λογική ότι οι εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ δεν πρέπει να μείνουν έξω από το νέο καθεστώς, αλλά αντίθετα οφείλουν «να δώσουν τη μάχη από μέσα».
 
«Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Καψή, η επιλογή των εργαζομένων της μεταβατικής ΕΡΤ θα γίνει βάσει μοριοδότησης. Εφόσον ισχύει αυτό, τη Δευτέρα θα πρέπει να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, αφού θεωρητικά θα υπάρχει έτοιμο το αντίστοιχο σχέδιο καταμερισμού των θέσεων με συγκεκριμένα κριτήρια. Ειδάλλως, η όποια καθυστέρηση θα καταδείξει ‘μαγείρεμα’ των ονομάτων από τους ιθύνοντες», δηλώνει στέλεχος της πρώην ΕΡΤ.
 
Σημειωτέον, οι συγκεκριμένες προσλήψεις εντάσσονται στη νομοθεσία που αφορά σε εποχικούς εργαζόμενους, κατεπείγουσας ανάγκης κλπ. Αυτές οι συμβάσεις είναι 2μηνες και έχουν το χαρακτηριστικό ότι δεν μπορούν να ανανεωθούν πριν από το πέρας ενός έτους. Ο Παντ.Καψής έχει αναφέρει ότι προς το τέλος αυτών των συμβάσεων θα επιχειρήσει κάποια νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει την ανανέωση, μία πρωτοβουλία η οποία θα είναι δύσκολο να αναληφθεί χωρίς να συμπαρασύρει και άλλους κλάδους. Σε κάθε περίπτωση, έως τον Ιανουάριο τα στοιχεία των προσλήψεων θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στον ΑΣΕΠ για αναδρομικό έλεγχο. Για περιπτώσεις διευθυντών και στελεχών προβλέπονται και συμβάσεις εκτός ΑΣΕΠ.
 
Κατηγορηματική αντίθεση στους κυβερνητικούς χειρισμούς για τη δημόσια τηλεόραση εξέφρασε την Πέμπτη το 29ο συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλει: «τη μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου για το φασιστικής έμπνευσης κλείσιμο της ΕΡΤ, το οποίο εντάσσεται άρηχτα στους κανόνες του ευρομονόδρομου και του Δ.Ν.Τ. , που επιτάσσουν το ξεθεμέλιωμα των εργασιακών σχέσεων, την ποινικοποίηση των απεργιακών αγώνων και τη μεθοδευμένη αποστέωσής τους με στρατιωτικές μεθόδους επιτάξεων, επιστρατεύσεων και διάλυσης, πρωτοβάθμιων σωματείων και Ομοσπονδιών».

Ads