Το Twitter συμπλήρωσε τα 10 χρόνια ζωής. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν σήμερα την πλατφόρμα για σχολιασμό, ενημέρωση και επικοινωνία.

Ads

Για κάποιους το Twitter δεν είναι παρά ένα φυτώριο διαδικτυακού bullying, μίσους και παραπληροφόρησης. Ένας από αυτούς ήταν και ο φιλόσοφος Ουμπέρτο Έκο, ο οποίος σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες τα χρησιμοποιούν είχε δηλώσει: «Πρόκειται για μια επίθεση των ηλιθίων. Λόχοι ηλιθίων, οι οποίο προηγουμένως δεν μιλούσαν παρά σε ένα μπαρ, μετά από ένα ποτήρι κρασί, απέκτησαν λόγο. Τότε δεν έκαναν κακό. Εκεί κάποιος του έκοβε την κουβέντα. Τώρα απέκτησαν την ίδια βαρύτητα με ένα βραβείο νόμπελ».

Για άλλους πάλι το Twitter αποτελεί ένα ελεύθερο χώρο ενάντια στην στέρηση των δικαιωμάτων και τη φίμωση. Για τους διαχειριστές του είναι μια χρυσοφόρα εταιρεία, καθώς τα έσοδά του ανέρχονται σε 500 εκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο. Το Wired, από την πλευρά του, υπογραμμίζει πως το Twitter είναι το μεγαλύτερο πάρτι στον κόσμο και αυτό πολλές φορές σημαίνει και «χάος».

Το γεγονός είναι πως το Twitter βρίσκεται παντού και σήμερα έχει αναδειχθεί σε μια πανίσχυρη πλατφόρμα, έχοντας διαμορφώσει νέα δεδομένα στην διαδικτυακή – και όχι μόνο – πραγματικότητα. Όμως δεν ήτα πάντα έτσι. Διεθνή μέσα συγκέντρωσαν τα πιο εμβληματικά «τιτιβίσματα» που δείχνουν την εξέλιξη του Twitter μέσα στα χρόνια:

Ads

Όλα ξεκίνησαν το 2006 με ένα μήνυμα του Jack Dorsey, συνιδρυτή του Twitter:

Λίγο καιρό αργότερα, η γέννηση του Reply

Και μετά η γέννηση του #hashtag, το 2007

Νερό στον Άρη!

Το 2009. Άμεση ενημέρωση από το Twitter… Πρώτη πληροφορία παγκοσμίως για την ιστορική προσγείωση του airbus της US Airways στον ποταμό Hudson στο Μανχάταν, από τον πιλότο Chesley Sullenberger.

Τι χρειάζεται για να πέσει το διαδίκτυο; Τον Ιούνιο του 2009 υπήρξε μια σαφής απάντηση: Ο Μάικλ Τζάκσον. Το Twitter δεν ήταν το πρώτο που αναφέρθηκε στον θάνατο του θρύλου της ποπ, ωστόσο η είδηση του θανάτου του ήταν ο λόγος που για πρώτη φορά “έπεσε” το Twitter με 5.000 μηνύματα κάθε λεπτό.

Πλατφόρμα των διάσημων! Τον Απρίλιο του 2009 ο ηθοποιός Ashton Kutcher έγινε ο πρώτος που απέκτησε 1 εκατ. followers

Το πρώτο τιτίβισμα από το διάστημα…

Το Twitter ως μέρος της ιστορίας και ως όπλο στα χέρια των εξεγερμένων της Αραβικής Άνοιξης…

To 2011, οι πρώτες πληροφορίες της επιχείρησης για τον Μπιν Λάντεν ζωντανά στο Twitter…

Μέσο οργάνωσης για το κίνημα «Occupy»

Πίστη και τιτιβίσματα… Το 2012 ο Πάππας αποκτά λογαριασμό στο Twitter

Βίντεο για πρώτη φορά στο Twitter

Το πιο δημοφιλές «τιτίβισμα» στην ιστορία του Twitter. H selfie των σταρ του χόλιγουντ κατά τη διάρκεια της τελετής των Όσκαρ το 2014

Twitter και αθλητισμός. Το 2014 το Twitter έγινε ο πιο δημοφιλής χώρος για τα γεγονότα του παγκοσμίου κυπέλλου στη Βραζιλία.

Μάιος του 2015. Live Video στο Twitter μέσω της υπηρεσίας Perscope

Πρώτος επίσημος προσωπικός λογαριασμός για τον Μπαράκ Ομπάμα…

Τwitter, whistleblowers και αποκαλύψεις… Το πρώτο τιτίβισμα του Έντουαρντ Σνόουντεν