Με φόντο το χρήμα και τις διευρυνόμενες κοινωνικές ανισότητες, πραγματοποιήθηκαν στις 6 Νοεμβρίου οι προεδρικές εκλογές στις Η.Π.Α. Με μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επιτρέπεται πλέον σε εταιρείες ή δισεκατομμυριούχους να χρηματοδοτούν απεριόριστα το κόμμα ή τον υποψήφιο της αρεσκείας τους. To νέο Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα προβλήθηκε χθες βράδυ από τη ΝΕΤ και σήμερα μπορείτε να το παρακολουθήσετε και στο tvxs.gr.
 

Ads

Στο 98% των εκλογικών αναμετρήσεων για την προεδρία, την Βουλή και την Γερουσία,κερδίζει ο υποψήφιος που έχει μαζέψει τα περισσότερα χρήματα ” επισημαίνει στην κάμερα της εκπομπής ο Αμερικανός δημοσιογράφος και αναλυτής Τσακ Λούις. «Οι δισεκατομμυριούχοι εξαγοράζουν τις εκλογές», προσθέτει ο διάσημος καθηγητής ανθρωπολογίας Ντέιβιντ Χάρβει.

 

Την ίδια στιγμή, οι κοινωνικές ανισότητες στις ΗΠΑ είναι σήμερα μεγαλύτερες απ ότι στην αρχαία Ρώμη. Στις παρυφές πολλών αμερικανικών πόλεων «ανθίζουν» αυτοσχέδιες κατασκηνώσεις. Κατοικούνται από πολίτες,πολλοί από τους οποίους ανήκαν στην μεσαία τάξη, που αδυνατούν πλέον να πληρώσουν το νοίκι τους. 47 από τα 300 εκατομμύρια των Αμερικανών ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχιας ενώ 1,5 εκατομμύρια παιδιά είναι άστεγα. « Στο Ντιτρόιτ και στο Κλίβελαντ στην καρδιά των Η.Π.Α, εξηγεί ο αμερικανός οικονομολόγος Ντέιβιντ Άλμπερτ, η ανεργία κυμαίνεται από 20 έως 30%. Όσο και στην Ελλάδα».

Ο Μιτ Ρόμνεϊ είναι και ο ίδιος άνθρωπος των τραπεζών, ένας εκατομμυριούχος που έχει αποκομίσει τεράστια ποσά από τις επενδύσεις του στη Wall Street. Το κόμμα του Τσαγιού (Tea Party), η ακραία αλλά ανερχόμενο πτέρυγα του ρεπουμπλικανικού κόμματος, είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε έννοια κοινωνικού κράτους. Σε μια τηλεοπτική μονομαχία υποστήριξαν ότι όποιος αρρωστήσει και δεν έχει χρήματα πρέπει να τον αφήσουν να πεθάνει. Ο Ρόμνεϊ δηλώνει σε αμερικανικό κανάλι ότι «δεν τον ενδιαφέρουν οι πολύ φτωχοί».

 

Πολλοί από τους ψηφοφόρους του Μπαράκ Ομπάμα το 2008, δηλώνουν απογοητευμένοι από την πρώτη θητεία του. H αγανάκτηση των πολιτών ενάντια στις τράπεζες αλλά και ενάντια στις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες εκφράστηκε με τον πιο έντονο τρόπο μέσω του κινήματος «Καταλάβατε τη Wall Street» το 2011. Για το πως δημιουργήθηκε το κίνημα που συγκλόνισε τη χώρα, μιλάει στο φακό του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, ο δημιουργός του βασικού συνθήματος του κινήματος «Είμαστε το 99%», ο ανθρωπολόγος Ντέιβιντ Γκρέιμπερ.

 

Για τα αίτια της κοινωνικής κρίσης, τους υποψήφιους αμερικανούς προέδρους και τη δυναμική του κινήματος «Καταλάβατε τη Wall Street», μιλούν επίσης ο συγγραφέας του βιβλίου «Η Τράπεζα: Πως η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο» και δημοσιογράφος της Le Monde, Μαρκ Ρος, το μέλος του κινήματος «Καταλάβατε τη Wall Street» Τζόναθαν Σμάκερ, ο καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και πολλοί άλλοι.