Σε εφαρμογή μπαίνουν οι ετικέτες ηλικιακής διαβάθμισης στη Βρετανία σε βιντεοκλίπ που προβάλλονται από τους δημοφιλείς διαδικτυακούς τόπους όπως το YouTube και το Vevo.

Ads

Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του πιλοτικού σχεδίου που στοχεύει στην προστασία των παιδιών από εικόνες και μηνύματα που δεν συνάδουν με την ηλικία τους. Οι τρεις μεγαλύτερες διεθνείς δισκογραφικές εταιρείες Sony, Universal και Warner, δέχτηκαν να τεθούν τα βίντεο των καλλιτεχνών που εκπροσωπούν σε αξιολόγηση και να συνοδεύονται από ετικέτα ηλικιακής διαβάθμισης. Από την πορεία που θα έχει το πρόγραμμα στη Βρετανία θα κριθεί αν αυτό θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Όλα ξεκίνησαν πέρυσι, όταν πολλοί γονείς, ανώνυμοι και επώνυμοι διαμαρτυρήθηκαν για το ακατάλληλο περιεχόμενο κάποιων βιντεοκλίπ δημοφιλών τραγουδιστών όπως η Μάιλι Σάιρους, η Ριάνα κ.ά. Ανάμεσα σε εκείνους που διαμαρτυρήθηκαν δημόσια ήταν και η γνωστή ποπ σταρ Άνι Λένοξ, η οποία χαρακτήρισε κάποια βίντεο ως «σκοτεινά» και «πορνογραφικά». Έτσι αποφασίστηκε να δημιουργηθεί αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο ανακοινώθηκε επίσημα από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον τον περασμένο Αύγουστο.

Οι διαβαθμίσεις, που έγιναν από την Βρετανική Επιτροπή Κατάταξης Ταινιών, περιλαμβάνουν πιστοποιητικά για τις ηλικίες 12, 15 και 18. Για παράδειγμα, το βίντεο του τραγουδιού «Love me like you do» από το σάουντρακ της ταινίας «Πενήντα αποχρώσεις του Γκρι» βαθμολογήθηκε με 15, καθώς, όπως σημειώνεται, περιλαμβάνει «έντονες σεξουαλικές αναφορές».

Eνώ το αντίστοιχο βίντεο «Stevie» των Kasabian, που δείχνει ένα νεαρό αγόρι να μεγαλώνει ως αντικείμενο πειραμάτων σε ένα εργαστήριο, κρίθηκε ακατάλληλο για ανηλίκους κάτω των 12 ετών.