Τα τελευταία χρόνια η online κοινότητα των χακτιβιστών, με την επωνυμία Anonymous και σύμβολό τους την γνωστή μάσκα του Guy Fawkes, έχει συνδεθεί με επιθέσεις ή επιχειρήσεις όπως τις ονομάζουν (operations) εναντίον εκατοντάδων στόχων. Επαναστατούν και αντιδρούν εναντίον πλήθους θεμάτων της επικαιρότητας όπως κατάχρηση πνευματικών δικαιωμάτων, αστυνομική βία, παιδική πορνογραφία, ή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχουν φτάσει ακόμα και να αντιπαρατεθούν με το μεξικάνικο καρτελ ναρκωτικών (!) ή να χτυπήσουν εταιρείες κολοσσούς όπως η Sony, η HBGary Federal και πολλές πολλές άλλες.

Ads

Κατόρθωσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις συναλλαγές της Mastercard, της Visa και του Paypal όταν οι παραπάνω εταιρείες “πάγωσαν” τις οικονομικές συναλλαγές και τους λογαριασμούς του Wikileaks. Μαζί με άλλες ομάδες έχουν ξεκινήσει επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον ξένων κυβερνήσεων για την στήριξη της Αραβικής Άνοιξης. Το κίνημα των Anonymous βάζει την σφραγίδα του σε αμέτρητες εξεγέρσεις σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας τεχνική υποστήριξη ή επιθέσεις μέσω διαδικτύου.

Τους έχουν αποκαλέσει εγκληματίες, τρομοκράτες, script-kiddies. Ένα όμως είναι  γεγονός:  Η συντριπτική πλειοψηφία όσων αυτοπροσδιορίζονται ως Anonymous ΔΕΝ παραβαίνουν τον νόμο. Βλέπουν τους εαυτούς τους ως ακτιβιστές, προστάτες της ελευθερίας του λόγου και έχουν την τάση να επεμβαίνουν δυναμικά όταν αντιλαμβάνονται απειλή για την ελευθερία στο διαδίκτυο ή στην προσωπική ζωή.

Τελικά ποιοι είναι οι Anonymous? Όλες οι απαντήσεις στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ “Είμαστε Λεγεώνα – Η ιστορία των χακτιβιστών” που θα κάνει την εμφάνισή του στους κινηματογράφους στις 19 Οκτωβρίου και θα βρίσκεται online στις 30 Οκτωβρίου. Δείτε το!

Ads

Πηγή: secnews.gr