Για πρώτη φορά, μια εφημερίδα με σπουδαία παρουσία στο χώρο των έντυπων και ηλεκτρονικών, ο βρετανικός Guardian πραγματοποιεί ανοικτή ψηφοφορία, για να προσλάβει τον άνθρωπο που θα αναλάβει τη θέση του διευθυντή σύνταξης.

Ads

Ήδη έχει δημιουργηθεί μία ιστοσελίδα, στην οποία ο καθένας από τους υποψήφιους παρουσιάζει το βιογραφικό του και μέσα από ένα κείμενο παραθέτει τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να είναι αυτός που θα καθίσει στην καρέκλα του διευθυντή σύνταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα διεθνή ΜΜΕ, η όλη διαδικασία οργανώθηκε από την National Union of Journalist (NUJ) και είναι ανοιχτή για όλους τους δημοσιογράφους. Εκτός από τους τέσσερις υποψηφίους που έχουν επιλεγεί για να δώσουν τη «μάχη», συμμετοχή έχουν δηλώσει κι άλλα 22 άτομα.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των υποψηφίων στον ανοικτό αυτό διαγωνισμό είναι να ζουν στο Λονδίνο και να έχουν φιλελεύθερες/αριστερές πολιτικές απόψεις.

Ads

Οι γνώμες για τον Guardian παραμένουν μέχρι και σήμερα διχασμένες: οι υπέρμαχοί του τον χαρακτηρίζουν ως τον «πρωτοπόρο της ανοικτής δημοσιογραφίας» λόγω των καινοτομιών που έχει εισαγάγει στο χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ (ενσωμάτωση bloggers στον καθορισμό της ημερήσιας θεματολογίας των ειδήσεων, πρακτική «mobile first», βάσει της οποίας οι ειδήσεις ανεβαίνουν κατά προτεραιότητα στην εφαρμογή της εφημερίδας για κινητά και tablets κ.α.).

Αντίθετα, οι πολέμιοι του Guardian κάνουν λόγο για χαοτική διαχείριση, πολιτική σύγχυση και ύπουλες διαρροές ευαίσθητων για τη χώρα πληροφοριών.

«Aν εξαιρέσουμε το BBC, που κινείται στο κέντρο, υπάρχει η ανάγκη για μία δυνατή φιλελεύθερη/αριστερή φωνή που θα φέρει τον πλουραλισμό στα βρετανικά μέσα. Σε μία εποχή που τα αυταρχικά καθεστώτα ενισχύονται σε Κίνα, Ρωσία και Τουρκία θα ήταν καλό να έχουμε μία αξιόπιστη αριστερή/φιλελεύθερη εναλλακτική λύση που να εκφράζει τον ανθρωπισμό, την εκκοσμίκευση και το πολυ-πολιτισμικό περιβάλλον με το οποίο έχουμε συνδέσει τον Guardian», σημειώνει ο Τσάρλι Μπέκετ, διευθυντής του προγράμματος Polis του London School of Economics and Political Science.