Ύποπτοι λογαριασμοί χρηστών που ανεβάζουν άρθρα επί πληρωμή στη Wikipedia εντοπίστηκαν από τη Wikimedia Foundation (η μη κερδοσκοπική οργάνωση που διαχειρίζεται την εγκυκλοπαίδεια). Η παραδοχή αυτή αποκαλύπτει το τρωτό στοιχείο της μεγαλύτερης διαδικτυακής δωρεάν εγκυκλοπαίδειας.

Ads

 
Περισσότερα από 250 άτομα που τροφοδοτούσαν τη Wikipedia και ενημέρωναν τα λήμματά της αποδείχθηκε ότι ενεργούσαν σκοπίμως για να αλλάξουν εντέχνως τις αναγραφόμενες πληροφορίες εξυπηρετώντας πολιτικούς, εμπορικούς και άλλους στόχους. Οι λογαριασμοί αυτοί έχουν μπλοκαριστεί.
 
Η Wikipedia που ιδρύθηκε το 2001 έχει φθάσει να μετράει περισσότερα από 30 εκατ. λήμματα και χρησιμοποιεί μια βάση περί των 250.000 εθελοντών συντακτών που ενημερώνουν τα άρθρα και τα διατηρούν «ουδέτερα» από πολιτικές, εμπορικές και ιδεολογικές απόψεις.
 
Αυτή η «ουδετερότητα» των λημμάτων, η οποία είναι και όρος επιβίωσης για τη Wikipedia, υπήρξε στόχος συγκεκριμένων ανθρώπων παραδέχθηκε η Σου Γκάρντνερ, διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος Wikimedia.
 
Ο ρόλος της Wikipedia και των λημμάτων της μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, καθώς πλέον πρόκειται για τον έκτο μεγαλύτερο ιστότοπο στο Διαδίκτυο και αποτελεί site αναφοράς για κάθε πληροφορία.
 
«Φαίνεται ότι ένας αριθμός συντακτών-χρηστών, πιθανότατα αρκετές εκατοντάδες, είχαν πληρωθεί για να γράφουν στη Wikipedia άρθρα που προωθούν οργανισμούς ή προϊόντα, παραβιάζοντας τις αρχές της Wikipedia» τόνισε η Σου Γκάρντνερ.