Μια δήλωση που φέρεται να έκανε ο Μπαρόζο,  έγινε «σημαία» για στελέχη της ΝΔ που επιχειρούν να αποτινάξουν τις ευθύνες της περιόδου Καραμανλή για τη χρεοκοπία της χώρας αλλά άνοιξαν και πάλι μια συζήτηση που φέρνει πολλούς σε δύσκολη θέση.

Ads

Οι Κουμουτσάκος και Άδωνις αναπαρήγαγαν ένα μενομωμένο διαδικτυακό δημοσίευμα για σχόλιο που φέρεται να έκανε προ μηνός ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν πως «εάν εφαρμόζονταν τα μέτρα που είχε προτείνει ο Κ. Καραμανλής σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, η χώρα δεν θα προσέφευγε στο ΔΝΤ και δεν θα έμπαινε στα μνημόνια». Κάτι που προκάλεσε τη σκληρή αντίδραση των Παπανδρεϊκών, μοναδικών στο ΚΙΝΑΛ που δεν είναι σε γραμμή ταύτισης με τη Δεξιά.

Η αυθόρμητη διαπίστωση είναι πως τίποτε δεν εμπόδιζε έναν πρωθυπουργό μιας κυρίαρχης κυβέρνησης, στο μέσο της θητείας, να εφαρμόσει τα μέτρα που θεωρούσε σωστά χωρίς έγκριση των Βρυξελλών. Άλλωστε δεν απαντήθηκε ποτέ γιατί ο Κ. Καραμανλής εγκατέλειψε την πρωθυπουργία, ουσιαστικά, χωρίς να ενημερώσει με σαφήνεια για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας το εκλογικό σώμα. Ατυχής είναι, τέλος, ο ισχυρισμός της ΝΔ ότι το ΠΑΣΟΚ τότε δεν συναίνεσε στα μέτρα, επιμερίζοντας στην αντιπολίτευση ευθύνες μιας κυβέρνησης που είχε εκλεγεί δύο χρόνια πριν με πανηγυρικούς τόνους για την οικονομία. Άλλωστε η ΝΔ είναι το κόμμα που μερικούς μήνες μετά κατακεραύνωνε στο Ζάππειο τα μνημόνια επί ΓΑΠ !

Όποια συνωμοσιολογία και αν καλλιεργήθηκε για τη φυγή Καραμανλή από την εξουσία, η χρεοκοπία, ακόμη και αν δεν αμφισβητείται ο τραγικός χειρισμός της κυβέρνησης Παπανδρέου, με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα έχει πολύ σαφείς αιτίες που ξεκινούν από την περίοδο Σημίτη αλλά εκτινάσσονται την περίοδο Καραμανλή. Η ΝΔ διαβεβαίωνε ότι η οικονομία είναι ασφαλής, αλλά στις Βρυξέλλες δεν έφταναν τα πραγματικά στοιχεία, όπως ομολόγησε στους Δελφούς ο Μπαρόζο.

Ads

Το ΚΙΔΗΣΟ κατηγορεί τη ΝΔ ότι είναι το μόνο κόμμα που βγήκε αλώβητο από την κρίση αν και την προκάλεσε. Η ΝΔ από την άλλη κατηγορεί τον ΓΑΠ για καταστροφική διαχείριση. Σε κάθε περίπτωση και οι δυο υπενθυμίζουν τις τραγικές ευθύνες τους για τη χρεοκοπία και τη φτωχοποίηση της χώρας.