«Η Κομισιόν δεν είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα για την επερχόμενη κρίση, γιατί δεν γνωρίζαμε τα νούμερα. Ξέραμε ότι το έλλειμμα ήταν πολύ υψηλό, αλλά όταν ήρθε ο Γ. Παπανδρέου μάθαμε πόσο ήταν. Τα στοιχεία που λαμβάναμε, μέχρι τότε, δεν ήταν ακριβή, οπότε δεν μπορούσαμε να αναλάβουμε δράση».

Ads

Ττα παραπάνω δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Κομισόν Ζοζε Μπαρόζο, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αφήνοντας σαφείς αιχμές για «greek statistics» από την κυβέρνηση Καραμανλή.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η Κομισιόν είχε προτείνει στα κράτη-μέλη να εγκρίνουν την αύξηση των αρμοδιοτήτων της Eurostat, αλλά αυτή η πρόταση είχε απορριφθεί ως πολύ παρεμβατική. Στη συνέχεια όμως λόγω των εξελίξεων στην οικονομία της Ελλάδας, η υιοθέτηση της πρότασης κρίθηκε αναγκαία.

Όπως είπε ο πρών επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στο Grexit -με Γερμανία, Ολλανδία και στελέχη του ΔΝΤ να ακούν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση- ωστόσο η Κομισιόν ήταν πάντα υπέρ της παραμονής της χώρας μας στην ευρωζώνη.

Ads

«Αν η Ελλάδα έφευγε από την ευρωζώνη, θα ήταν χειρότερο και για την ίδια και για την υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε οι Ζοσέ Μπαρόζο, κρίνοντας ότι την πορεία αυτή θα ακολουθούσε τότε η Πορτογαλία και μετά η Ιταλία και η Ισπανία.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «έγιναν λάθη από την ελληνική πλευρά, αλλά και από την ευρωπαϊκή» και κατέληξε, λέγοντας πως «η Ευρώπη έχει πολιτικό χρέος απέναντι στην Ελλάδα, γιατί ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές, ο ελληνικός λαός έδειξε την αφοσίωσή του στην Ευρώπη».