Την ενόχληση κεντρικού άρθρου στην εφημερίδα Τα Νέα, προκαλεί το Τvxs.gr και η εκδήλωση εορτασμού των 10 χρόνων από την ίδρυσή του, που έχει ως κεντρικό θέμα το φαινόμενο των fake news και την απονομή των βραβείων Πινόκιο.

Ads

Το γεγονός ότι το Tvxs. gr ιδρύθηκε από έναν δημοσιογράφο, σχολιάζεται αρνητικά από την εφημερίδα.  Έχουν πια ξεχάσει ότι στην πραγματική δημοσιογραφία, τα ΜΜΕ δημιουργούν δημοσιογράφοι  ενώ στη δική τους περίπτωση, τον όμιλο ελέγχει επιχειρηματίας άσχετος με τον χώρο, που εμπλέκεται από το ποδόσφαιρο μέχρι την αυτοδιοίκηση, με σοβαρές δικαστικές περιπέτειες και ο οποίος, καταπατώντας  κάθε έννοια ουδετερότητας,  παίρνει το μικρόφωνο σε πίστα για να χαρακτηρίσει «χούντα» την εκλεγμένη κυβέρνηση.

Αρκετά οξύμωρο επίσης να μιλάνε στα Νέα για fake news:  Μόνο την τελευταία εβδομάδα διαδοχικά πρωτοσέλιδά τους διαψεύστηκαν πανηγυρικά.  Πρώτα οι δήθεν διάλογοι Γαβρόγλου-Βαρθολομαίου στο Φανάρι και στη συνέχεια η “μείωση των συντάξεων”  που διαψεύστηκε τόσο από την Ε.Ε. όσο και από την πραγματικότητα αφού η μη περικοπή είναι πλέον γεγονός. Άλλωστε για τις συντάξεις τα Νέα είχαν διακινήσει άλλο ένα σενάριο περικοπών πριν λίγους μήνες αναγκάζοντας το Υπ. Εργασίας να διαψεύσει δύο δημοσιεύματα σε μια εβδομάδα. Αποκορύφωμα ,  η πρόσφατη παρουσίαση δημοσκόπησης με παραποιημένα συμπεράσματα, που αναγκάστηκε να διαψεύσει -σε παγκόσμια πρώτη-ο ίδιος  ο δημοσκόπος που συνεργάζεται με την εφημερίδα

Κοινώς,  στο σπίτι των fake news δεν μιλάνε για…fake news. Μάλιστα, με τον τρόπο τους δικαιώνουν το tvxs.gr, όπου κατ΄επανάληψη έχει επισημανθεί ότι το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων δεν προκύπτει από ανθρώπινα λάθη αλλά από ξεκάθαρη πολιτική και οικονομική σκοπιμότητα  που τις κατασκευάζει και απειλεί ευθέως τη δημοκρατία. 

Ads

«Τα Νέα» υπήρξαν κάποτε ιστορικό φύλλο για τον ελληνικό τύπο αλλά σήμερα ακολουθούν τη γενικότερη απαξίωση και χλευασμό που έχει προκαλέσει η ταύτιση των ΜΜΕ με τα συμφέροντα που τα ελέγχουν. Ίσως για αυτό στα Νέα ενοχλούνται με την ανεξαρτησία του Τvxs.gr  ή την εκδήλωση για  τα fake news. Αλλά ας μην είμαστε αυστηροί: μπορεί απλώς να  φοβούνται ότι θα πάρουν το βραβείο!