«Αλίμονο μας εάν κρυβόμαστε. Σας διαβεβαιώ ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί θα καταθέσουν ότι ο νόμος ορίζει. Φέρτε το νόμο. Κανείς μας δεν θα κρύψει στοιχεία» ήταν η απάντηση του Προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων στον Υπουργό Δικαιοσύνης πριν λίγες μέρες, όταν οι δικαστές θίχτηκαν από την κριτική της πολιτικής ηγεσίας. Τελικά μάλλον έκανε χιούμορ…

Ads

Το ΣτΕ φρόντισε να επιβεβαιώσει την κριτική που δέχεται μετά τη νέα απόφασή του για το Πόθεν Έσχες που τινάζει στον αέρα όλο το θεσμό υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων. Στον πυρήνα βέβαια βρίσκεται η άρνηση των δικαστών να δηλώνουν τιμαλφή και μετρητά εκτός τραπεζών και ο έλεγχός τους από επιτροπή…μη δικαστικών.

Οι δικαστές που ενοχλούνται και κατηγορούν την κυβέρνηση για προσπάθεια παρέμβασης στο έργο τους, είναι αυτοί που γράφουν τη συνταγματική διάκριση των εξουσιών στα παλιά τους παπούτσια και συνεχίζουν να ακυρώνουν κάθε απόφαση που τους ενοχλεί. Δεν πρόκειται για μια από τις συνήθεις αποφάσεις που αφορά στις αποδοχές τους αλλά στην άρνησή τους να διέπονται από καθεστώς διαφάνειας, όπως όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί.

Το μήνυμά που φαίνεται να εκπέμπεται είναι ότι η κυβέρνηση θα νομοθετεί αλλά τα ανώτατα δικαστήρια θα ακυρώνουν μέχρι η πολιτική ηγεσία να υποκύψει στα προνόμια που αξιώνουν.  Από την άλλη η κυβέρνηση αναφέρει ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω.

Ads

Αυτή η αντιπαράθεση πάντως δεν οδηγεί πουθενά.