Με μια απόφαση που, ουσιαστικά, θεσμοθετεί το «ανεξέλεγκτο» για όλους και για πάσης φύσεως και προέλευσης εισοδήματα, το ΣτΕ κηρύσσει την επόμενη πράξη στην, ανοιχτή πλέον, σύγκρουση δικαστών και κυβέρνησης.

Ads

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την σημερινή του απόφαση ακυρώνει στο σύνολό της την υπουργική απόφαση Τσακαλώτου – Παπαγγελόπουλου για το Πόθεν Εσχες και δη για όλους τους υπόχρεους και όχι μόνον για τους δικαστικούς λειτουργούς. Η απόφαση, που δόθηκε στην δημοσιότητα από τον πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο Σακελλαρίου, έκρινε μη νόμιμες έξι ρυθμίσεις, μεταξύ αυτών και την υποχρέωση δήλωσης των μετρητών άνω των 15.000 ευρώ, που δεν περιλαμβάνονται σε καταθέσεις σε λογαριασμούς στις τράπεζες (πχ. θυρίδες, μετρητά κλπ), καθώς και των κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 30.000 ευρώ. Ως συνέπεια, δε, αυτής της πληθώρας των «μη σύννομων» προβλέψεων και ρυθμίσεων, αποφάσισε πως πρέπει να ακυρωθεί στο σύνολό του το πλαίσιο της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής Πόθεν Εσχες.

Μαξίμου: Να δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος

Πρόκειται για μία κίνηση που δυναμιτίζει περαιτέρω το ήδη φορτισμένο κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης, γεγονός που αποτυπώνεται και στο πρώτο σχόλιο κύκλων του Μαξίμου: «Να δούμε στο τέλος ποιος θα κουραστεί πρώτος», ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του πρωθυπουργικού επιτελείου, ενώ πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης διαμήνυσαν ότι «η κυβέρνηση θα επανέλθει στο θέμα και όλοι θα ελεγχθούν για όλα».

Ads

Χαρακτηριστικό ήταν και το tweet που ανέβασε, αμέσως μετά την γνωστοποίηση της απόφασης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης τονίζοντας:  «Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει την εφαρμογή του θεσμού του Πόθεν Έσχες, προκαλεί το κοινό αίσθημα. Όσοι επιθυμούν συντεχνιακές εξαιρέσεις για τον εαυτό τους, ας το ξεχάσουν. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα τις αναγκαίες ρυθμίσεις για να ισχύσει η απαιτούμενη κατά το Σύνταγμα ισονομία».

Κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν επίσης το πρόσφατο μήνυμα του πρωθυπουργού, κατά την συνέντευξή του στην ΕΤ3, ότι «στον νόμο δεν χωρούν εξαιρέσεις». Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμη νέα νομοθετική παρέμβαση και αμέσως μετά τις γιορτές θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την δήλωση εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Στο νομοσχέδιο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα διατηρείται η πρόβλεψη για την υποχρεωτική δήλωση των μετρητών που βρίσκονται σε θυρίδες καθώς και των τιμαλφών αξίας άνω των 30.000 ευρώ.

Η δήλωση μετρητών

Η δήλωση μετρητών και τιμαλφών έχει εξελιχθεί σε κεντρικό στοιχείο της σύγκρουσης, καθώς για την κυβέρνηση θεωρείται καθοριστικό εργαλείο στην προσπάθεια εντοπισμού και αποκάλυψης των αδήλωτων εισοδημάτων. Κυβερνητικοί παράγοντες, δε, συνδυάζουν το νομικό φρένο στην εν λόγω ρύθμιση και με την άλλη, πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που μπλοκάρει τους αναδρομικούς φορολογικούς ελέγχους πέραν της πενταετίας, ανοίγοντας ουσιαστικά δρόμο παραγραφής για πολλές έρευνες που αφορούν υποθέσεις υψηλής φοροδιαφυγής πριν από το 2012.

Ο νέος γύρος αντιπαράθεσης ακολουθεί την, ασυνήθη σε ένταση, καταγγελία του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκου Σακελλαρίου που κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή για «ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη» επειδή είχε ασκήσει κριτική στην πρώτη απόφαση του ΣτΕ με την οποία οι δικαστές αυτοεξαιρούντο από τον έλεγχο Πόθεν Εσχες.

Την σκυτάλη πήρε αυτό το Σαββατοκύριακο και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία με ψήφισμά της κατήγγειλε εμμέσως την κυβέρνηση για επιχείρηση «χειραγώγησης της Δικαιοσύνης». «Η άσκηση δημόσιας κριτικής», ανέφερε το ψήφισμα, «σε δικαστικές αποφάσεις, όταν αυτή αποσκοπεί στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, όπως και κάθε προσπάθεια που τείνει προς τον σκοπό αυτό, δεν προάγει τις αρχές του κράτους δικαίου και καταδεικνύει μία δημοκρατία που νοσεί και δεν εμπνέει, ούτε ενθαρρύνει, τους πολίτες της στον σεβασμό των θεσμών της».