Για δεκαετίες ο κατηγορούμενος για βιασμούς ανηλίκων Δημήτρης Λιγνάδης μεγαλουργούσε στο χώρο του θεάτρου ενώ, όπως αποδεικνύεται από τότε που άρχισαν οι αποκαλύψεις, ήταν βαρύτατα εκτεθειμένος για αποκρουστικές και έκνομες συμπεριφορές.

Ads

Υπάρχουν τόσοι σκελετοί στα ντουλάπια του που φαίνεται ότι δεν τα ξέρουμε όλα ακόμη.

Το ρεπορτάζ του tvxs.gr έδειξε ότι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τον εμπιστευόταν και τον εκτιμούσε τόσο πολύ που δεν της έφτανε ότι τον διόρισε καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, αλλά ήθελε να τον αξιοποιήσει και σε άλλους ρόλους στο χώρο ευθύνης της. Ηταν, δηλαδή, άνθρωπός της, εκλεκτός της και ευνοούμενος.

Δεν είχε μόνο το θαυμασμό του πρωθυπουργού που πήγε να τον απολαύσει σε πρόβα και να φωτογραφηθεί μαζί του για να τον προβάλλει, που πέταξε με στρατιωτικό ελικόπτερο για να δει τους “Πέρσες” του στην Επίδαυρο. Είχε μπει στο σκληρό πυρήνα του υπουργείου Πολιτισμού και ποιος ξέρει σε πόσες ακόμη επιτροπές θα τρύπωνε αν δεν έβγαιναν στη φόρα τα άπλυτά του.

Ads

Την ίδια ώρα έγινε γνωστή επιστολή με καταγγελίες για τα έργα και τις ημέρες του στο Αρσάκειο, όταν δίδασκε θέατρο. Ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Γ. Μπαμπινιώτης ούτε ξέρει ούτε είδε, όπως σταθερά ισχυρίζεται.

Ομως έχει γίνει σαφές πια ότι ο ίδιος ήταν ασυγκράτητος και όποτε είχε τη δυνατότητα επαφής με ανηλίκους συχνά παρεκτρεπόταν. Εχουν υπάρξει μαρτυρίες, πληροφορίες, διαμαρτυρίες, αναφορές, ντουκουμέντα.

Και είναι πραγματικά σοκαριστικό ότι κατάφερνε να προοδεύει στο θέατρο έχοντας μια τόσο σκοτεινή πλευρά.

Γιατί ήταν ένας άριστος, λαμπρό μέλος της ελίτ και του συστήματος, ένας αγαπητός στην εξουσία και σε ισχυρούς, που θριάμβευσε επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη αλλά ακριβώς επειδή ήταν ραγδαία η άνοδος ήταν συντριπτική και η πτώση.

Ο Δ. Λιγνάδης υπήρξε παντοδύναμος και γι αυτό η κατάντια του είναι τόσο εντυπωσιακή.