«Aναμφίβολα, σε ζητήματα αμεσότητας και πιστότητας, η φωτογραφία παίρνει κεφάλι έναντι της λογοτεχνίας και της ζωγραφικής. Γι’ αυτό ακριβώς μ’ ενδιαφέρουν οι φωτογραφίες που έχουν αρρωστήσει από το πάθος της λογοτεχνίας και της ζωγραφικής. Με άλλα λόγια οι φωτογραφίες που πασχίζουν να φανερώσουν κάτι που δεν υπάρχει, ένα νόημα που αναπνέει εξαιτίας της προνομιακής του αδυναμίας να αιχμαλωτιστεί από τα μάτια», σημειώνει ο φωτογράφοςνκαι συγγραφέας Μισέλ Φάις.

Ads

«Αν δεχτούμε λοιπόν ότι κάθε πρόσωπο, αντικείμενο ή τοπίο στη λογοτεχνία αναπνέει και υπάρχει χάρη στην αδυναμία μας να το δούμε, θα έλεγα, συμμετρικά, ότι κάθε  πρόσωπο, αντικείμενο ή τοπίο στη φωτογραφία αναπνέει και υπάρχει όταν χάνει την υλικότητά του, όχι στο όνομα κάποιου συμβολισμού ή τεχνικής εξαΰλωσης, αλλά στο όνομα της αναπαράστασης ενός κάποιου ψυχανεμίσματος, ενός βλέμματος που μεσιτεύει ανάμεσα στο όνειρο, στη λήθη ή στην απώθηση, μ’ έναν τρόπο όμως αδρό, τραχύ, σχεδόν σωματικό, σαν να ανεβάζουμε κάτι απότομα από τον βυθό της ύπαρξης», σημειώνει.

«Με δυο λόγια πηγαίνουμε από τον ρεαλισμό του αντικειμένου στον  ρεαλισμό της επιθυμίας», λέει.

image

Ads

Στις 25 Ιανουαρίου στις 7:30, στο Βιβλιοπωλείο Πλειάδες, η Αριέλλα Ασέρ (ψυχαναλύτρια), ο Γιώργος Ρόρρης (ζωγράφος) και ο Αριστοτέλης Σαΐνης (φιλόλογος και κριτικός λογοτεχνίας) παρουσιάζουν το νέο μυθιστόρημα του Μισέλ Φάις  «Από το πουθενά».

Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Αλεξία Καλτσίκη και Αντώνης Μυριαγκός.

Την ίδια μέρα στις 9:00, εγκαινιάζεται αναδρομική φωτογραφική έκθεση του συγγραφέα με τίτλο «Σπασμένο βλέμμα (1996-2016)», που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

image

Πληροφορίες:
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΛΕΙΑΔΕΣ, Σπύρου Μερκούρη 62
(Τηλ.: 2107249604/ fax: 2107249605 / e-mail: [email protected]).

image