«Πάνω από δυο εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ιταλία», ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του ανεπίσημου δημοψηφίσματος που διεξήχθη μέσω Διαδικτύου στην περιφέρεια Βένετο από την περασμένη Δευτέρα έως το βράδυ της Παρασκευής. Η ψηφοφορία οργανώθηκε από αυτονομιστικές οργανώσεις, με την υποστήριξη του κόμματος της Λέγκα.

Ads

 
Οι υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας ανέφεραν ότι συνολικά ψήφισαν 2.360.235 άτομα. Υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ιταλία ψήφισαν 2.102.969, δηλαδή το 89%. Καταψήφισαν το αίτημα 257.276 πολίτες, ποσοστό της τάξης του 10,9%.
 
«Η λαϊκή αυτή ετυμηγορία θυμίζει, όντως, περισσότερο γκάλοπ παρά δημοψήφισμα», σημείωσε ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια. Πρόσθεσε ότι «πρόκειται, όμως, για πολιτικό μήνυμα που θα πρέπει, οπωσδήποτε, να ληφθεί υπόψη από όλους».
 
Πάντως, σχολιαστές των ιταλικών μέσων ενημέρωσης υπογραμμίζουν, δεν γίνεται να ελεγχθεί σε αυτή τη φάση αν όντως, μέσω διαδικτύου, ψήφισε το 73% των ψηφοφόρων σε όλο τον νομό Βένετο, εκτιμώντας παράλληλα ότι η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε όλο τον ιταλικό Βορρά.