Καθημερινά δεκάδες άνθρωποι χάνονται μία για πάντα στα νερά του Αιγαίου, επιχειρώντας το ταξίδι προς την Ευρώπη. Με τις καιρικές συνθήκες να δυσκολεύουν ωστόσο το ταξίδι, όσο οδεύουμε προς τον χειμώνα, τα προσφυγικά ρεύματα αναμένεται να μειωθούν. Για να αντιμετωπίσουν τις «αναδουλειές» οι δουλέμποροι, που εκμεταλλεύονται τους απελπισμένους αυτούς ανθρώπους προχωράνε τώρα… σε εκπτώσεις.

Ads

Όπως γράφει ο σημερινός «Independent», αρκετοί από τους διακινητές στη Σμύρνη, βλέποντας τη ροή των προσφύγων να μειώνεται εν όψει του θανάσιμου κινδύνου ενός ταξιδιού στη θάλασσα τον χειμώνα, μειώνουν τις τιμές προς την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ το καλοκαίρι ζητούσαν 1.200 έως 1.300 δολάρια το κεφάλι, πλέον η αμοιβή τους πέφτει στα 900 έως 1.000 δολάρια ανά άτομο.

Παρά τον κίνδυνο, οι χυδαίες αυτές «εκπτώσεις» εκτιμάται ότι θα πιάσουν τόπο, καθώς λόγω της δυναμικής που έχει αποκτήσει φέτος η μετακίνηση των προσφύγων και με την Ευρώπη να εμφανίζεται για πρώτη φορά δεκτική, θα υπάρξει μια μείωση στα άτομα που προτιμούν τη θαλάσσια οδό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά δεν θα σταματήσει, όπως τις προηγούμενες χρονιές.

Ads