Την Πέμπτη οι Βρετανοί αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας τους και σύμφωνα με πολλούς και για το μέλλον της Ευρώπης. Θα παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία προσχώρησαν το 1973 ή θα φύγουν;

Ads

Με τη δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών και υπέρμαχο της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, Τζο Κοξ, να έχει ρίξει βαριά τη σκιά της στη χώρα, η πλάστιγγα δείχνει να γέρνει υπέρ του Bremain. 

Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες δείχνουν ότι το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακτήσει έδαφος, ενώ μια τρίτη δημοσκόπηση έδειξε ότι οι υποστηρικτές του «Brexit» προηγούνται με απόσταση αναπνοής.

Οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ORB στην εφημερίδα Daily Telegraph, υπέρ της παραμονής τάσσεται το 53% των Βρετανών, (ποσοστό ενισχυμένο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ το 46% τάσσεται κατά (πτώση 3 μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση).

Ads

Δημοσκόπηση του οργανισμού κοινωνικής έρευνας NatCen δείχνει ότι το «ναι» στην παραμονή βρίσκεται στο 53% ενώ υπέρ του Brexit τάσσεται το 47%.

Αντίθετα, μια σφυγμομέτρηση που έγινε στο διαδίκτυο από την εταιρεία YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Times έδειξε ότι το 44% τάσσεται υπέρ του Brexit, ενώ το 42% υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Η σφυγμομέτρηση αυτή έγινε το Σαββατοκύριακο μετά τη δολοφονία της Κοξ.

Τριγμοί στο εσωτερικό της καμπάνιας Leave

Την ίδια ώρα η καμπάνια του «Leave» δέχεται απανωτά χτυπήματα και σε πολιτικό – εσωτερικό – επίπεδο, με πρώτο απ’ όλα την αποσκίρτηση της Βαρόνης Βάρσι, ηγετικού στελέχους των Ευρωσκεπτικιστών.

Η Σαγίντα Βάρσι, μουσουλμάνα πακιστανικής καταγωγής, μέλος της Βουλής των Λόρδων, πρώην πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος και υφυπουργός Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον έως την παραίτηση της το 2014 εξαιτίας της αεροπορικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, ανακοίνωσε στην πρωινή εκπομπή Today του Radio4 του BBC την αποχώρησή της από την Καμπάνια Leave και την προσχώρηση στο Remain.

«Γιατί κάποιος, όπως εγώ, που στέκομαι απέναντι στη σημερινή ΕΕ, που θέλω την μετεξέλιξη της σε κάτι διαφορετικό, πιο κοντά στους Ευρωπαίους πολίτες, εγκαταλείπω το Leave; Είναι από αυτά που ακούω κάθε μέρα… ότι επίκειται εισβολή προσφύγων, βιαστών και Τούρκων», ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, θέλοντας να δικαιολογήσει την απόφασή της.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Βαρόνη Bάρσι ήταν η αφίσα του Ν. Φάρατζ, επικεφαλής των Ευρωσκεπτικιστών, με την ουρά μεταναστών στα σύνορα της Σλοβενίας και οι επανειλημμένες εξαγγελίες του Michael Gove περί εκατομμυρίων Τούρκων που θα κατακλύσουν την Ευρώπη και τη Βρετανία.

Η Βάρσι κατηγόρησε τους μέχρι πρότινος συντρόφους της της Εκστρατείας Leave για εσκεμμένα ψεύδη προκειμένου να αποπροσανατολίσουν και να φανατίσουν τους ψηφοφόρους.