Λίγο πριν η κάλπη στην Μεγάλη Βρετανία αποφανθεί για το αν θα παραμείνει ή θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν μίλησε στην Έιμι Γκούντμαν και το Democracy Now, για το κρίσιμο για τη χώρα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη δημοψήφισμα.

Ads

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανέλυσε το γιατί στηρίζει το Bremain, λέγοντας πως πιστεύει σε μία θετική ψήφο με την προϋπόθεση πως ενωμένοι οι πολίτες της Ευρώπης θα παλέψουν για να την αλλάξουν προς το καλύτερο. «Μόνο όταν οι άνθρωποι ενώνονται, μπορούν να νικήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ακόμα σχολίασε τη δολοφονία της βουλευτού των Εγατικών Τζο Κοξ, τονίζοντας πως «το μίσος κάνει την κοινωνία χειρότερη για όλους μας».

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει και το μεταναστευτικό, ζήτημα στο οποίο έχει εστιάσει ιδιαίτερα η καμπάνια υπέρ της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση συσχετίζοντας το με τα εργασιακά, προτρέποντας τους Βρετανούς και όχι μόνο να μην κατηγορούν τους ανθρώπους, αλλά αντιθέτως να στραφούν κατά εκείνων που τους εκμεταλλέυονται.

Τέλος σχολίασε το ρεύμα του Μπέρνι Σάντερς, δηλώνοντας τον θαυμασμό του τόσο για τον ίδιο όσο και για τους υποστηρικτές του, λέγοντας πως θέλει να δει το ριζοσπαστικό πολιτικό κίνημα αντι-λιτότητας στην Ευρώπη να ενώνει τις δυνάμεις του με το αντίστοιχο κίνημα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.



Ακολουθεί η συνέντευξη:

AMY GOODMAN: Για τους περισσότερους πολίτες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και του υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και επίδοξου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ,, οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τον όρο «Brexit» και τι ακριβώς αυτός σημαίνει. Μπορείτε να μου εξηγήσετε τους λόγους εκείνους για τους οποίους υποστηρίζετε την παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τι ακριβώς σημαίνει  ο όρος «Brexit»;

Ads

JEREMY CORBYN: Στη Μεγάλη Βρετανία διεξάγεται μια πολύ ιδιαίτερη ψηφοφορία για το αν αυτή θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή θα την εγκαταλείψει. Και η προεκλογική εκστρατεία έχει διαποτιστεί με πολύ δηλητήριο… Οι ηγέτες των δεξιών κομμάτων οι οποίοι τάσσονται υπέρ της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας έχουν χρησιμοποιήσει κάποιες πολύ αποτρόπαιες εικόνες για την καμπάνια τους. Για παράδειγμα, το UKIP, με τον Nigel Farage αρχηγό κόμματος, έφτιαξε μια τεράστια αφίσα, στην οποία απεικονίζονται Σύροι πρόσφυγες, (φωτογραφία που προσωπικά πιστεύω ότι στην πραγματικότητα έχει τραβηχτεί στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας και όχι στα σύνορα Ελλάδας- Μακεδονίας) θέλοντας να παρουσιάσει έτσι μια επικείμενη απειλή ως προς τον τρόπο ζωής μας μέχρι τώρα. Αυτή η τρομολαγνική εικόνα, με ανθρώπους απελπισμένους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και να φτάσουν σε ένα ασφαλές μέρος επιλέχθηκε να είναι είναι μέρος της προεκλογικής καμπάνιας.

Έχω ταχθεί υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να δουλέψουμε μαζί με ανθρώπους που μοιραζόμαστε κοινές απόψεις στην Ευρώπη, οι οποίοι θέλουν να καταπολεμήσουν τους φορολογικούς παραδείσους και την φοροδιαφυγή, που θέλουν να μπλοκάρουν την TTIP, οι οποίοι θέλουν μία ήπειρο που θέλει να προστατέψει το περιβάλλον της και γιατί πιστεύω στην αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων κι όχι στην άποψη που θέλει να βλέπει παντού εχθρούς.

Όμως δεν πρόκειται για μία άνευ όρων ψήφο. Είναι μια θετική ψήφος, προκειμένου να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποιες συνθήκες εργασίας κοινές σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, όπως τις διακοπές των τεσσάρων εβδομάδων, την άδεια μητρότητας και πατρότητας, τη νομοθεσία για την καταπολέμηση των διακρίσεων, τα οποία είναι πολύ σημαντικά. Νομίζω ότι πρέπει να
προχωρήσουμε περαιτέρω. Αλλά φοβάμαι ότι εκείνοι που προΐστανται της εκστρατείας αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από τα δεξιά είναι και εκείνοι που θέλουν να απαλείψουν όλες αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις.

AMY GOODMAN: Έχετε υπάρξει πολύ επικριτικός απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το παρελθόν. Ο επί χρόνια φίλος σας Ταρίκ Αλί δήλωσε πρόσφατα ότι είστε εντελώς αντίθετος με την ΕΕ και ότι κανονικά θα αγωνιζόσασταν για ψήφο εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας, αν δεν ήσασταν  ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και αρχηγός του Εργατικού Κόμματος στο Κοινοβούλιο. Μπορείτε να δώσετε μιαν απάντηση και να μου πείτε γι΄αυτή την αριστερή θέση που υιοθετεί την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

JEREMY CORBYN: Υπάρχει μια θέση όσον αφορά την έξοδο που διατυπώνεται από ένα κομμάτι της Αριστεράς, η οποία υποστηρίζει την αποχώρησή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρώντας ότι θα είμαστε εντάξει μόνοι μας και θα μπορούμε να αγωνιστούμε για όλα αυτά από μόνοι μας. Την κατανοώ. Το πρόβλημά μου με αυτό είναι ότι το ήμισυ της οικονομίας μας είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε, λόγω των κινητοποιήσεων του εργατικού κινήματος σε όλη την Ευρώπη, πετύχει κάποιες πολύ σημαντικές βελτιώσεις των συνθηκών εργασίας. Αν φύγουμε, θα είμαστε στη συνέχεια ακινητοποιημένοι, κολλημένοι. Σε ποιόν θα πωλούνται τα διάφορα προϊόντα μας; Ποια θα είναι η μορφή των εμπορικών συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση; Και δεύτερον, θα υπογραφεί το ισοδύναμο της ΤΤΙΡ αποκλειστικά μεταξύ των δύο χωρών – Μεγάλης Βρετανίας και ΗΠΑ, μετά όλη τη ζημιά που κάτι τέτοιο θα επιφέρει; Πιστεύω απλά ότι υπάρχουν πολύ ισχυρές προϋποθέσεις αυτή την στιγμή στην Αριστερά ώστε να μπορέσει να συνεργαστεί με τους υπόλοιπους στην Ευρώπη. Μήπως με αυτά που λέω θεωρούμαι άκριτος παρατηρητής της Ευρώπης;  Με τίποτα. Είμαι πολύ αυστηρός κριτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχω τοποθετηθεί επικρίνοντας την σε debates που έχουν γίνει, το έκανα μέχρι τώρα και θα συνεχίσω να το κάνω. Όμως, οι στόχοι που θέτουμε προς τα εμπρός είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε όλη την Ευρώπη, η διασφάλιση ότι έχουμε τις δυνάμεις για να περάσει εξ ολοκλήρου στο δημόσιο  το σιδηροδρομικό δίκτυο μας και ότι θα καταφέρουμε να αντιταχθούμε πλήρως στην ΤΤΙΡ.

Υπάρχουν, επίσης, τα περιβαλλοντικά θέματα που είναι πολύ σημαντικά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πράγματι υπάρξει αρκετά αποτελεσματική ως προς την βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών σε όλη την Ευρώπη και την προστασία των φυσικών οικοτόπων, όπως επίσης και στο να δώσει στις κοινότητες πολύ περισσότερη δύναμη ώστε να μπορούν να αναγκάζουν τα τοπικά συμβούλια και τις τοπικές αρχές, να ανακυκλώνουν τα αγαθά και να συμπεριφέρονται με ένα πολύ πιο υπεύθυνο περιβαλλοντικά τρόπο. Δεν μπορεί κανείς να ασχοληθεί με τη ρύπανση του περιβάλλοντος και τα ανάλογα ζητήματα που προκύπτουν εντός των εσωτερικών του εθνικών συνόρων, ιδιαίτερα όταν έχεις 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι έναν άλλο αριθμό κρατών που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που όλοι όμως μοιράζονται το ίδιο νερό και μοιράζονται τον ίδιο αέρα. Πρέπει πραγματικά να εργαστούν όλοι από κοινού για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών. Αλλά θα ήθελα να πω, επίσης, ότι όσον αφορά στο εμπόριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι πολύ πιο αποφασιστική ως προς την επιβολή ρητρών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα περιβαλλοντικά ζητήματα στις εμπορικές συμφωνίες της, έτσι ώστε να μην καταλήγει να εξάγει τη ρύπανση στην Κίνα, στην Ινδία ή κάπου αλλού, αλλά στην πραγματικότητα να προχωρήσει μαζί με όλους σε μια πιο σφαιρική προσέγγιση για τη μείωση των επιπέδων της ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Κι αυτό επειδή, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, αν ρίχνουμε το μολυσμένο νερό στη θάλασσα, καταλήγει κάπου αλλού. Ξέρετε, η ρύπανση δεν γνωρίζει όρια.

AMY GOODMAN: Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν περίπου  65 εκατομμύρια πρόσφυγες στον κόσμο. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων μέχρι στιγμής στην ιστορία. Δηλώσατε πρόσφατα στο BBC ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανώτατο όριο στον αριθμό των μεταναστών στη Βρετανία. Και είπατε ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί αντί αυτού στην υπεράσπιση του βιοτικού επιπέδου. Μπορείτε να επεκταθείτε πάνω σε αυτό;

JEREMY CORBYN: Αυτή τη στιγμή, το βρετανικό δίκαιο μετανάστευσης έχει αρκετά σκληρούς περιορισμούς σχετικά με τη μετανάστευση μη Ευρωπαίων υπηκόων που έρχονται στη Βρετανία. Οι περισσότεροι που έρχονται είναι είτε φοιτητές ή έρχονται στην Μεγάλη  Βρετανία στο πλαίσιο οικογενειακής επανένωσης ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι  άτομα με ειδικές δεξιότητες. Στην Ευρώπη, υπάρχει μια ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ενιαίας αγοράς εργασίας. Υπάρχουν επιχειρήματα τα οποία υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες που έρχονται να εργαστούν στη Βρετανία ρίχνουν το επίπεδο των μισθών. Η αλήθεια είναι στην πραγματικότητα μάλλον διαφορετική. Υπάρχουν 48.000 μετανάστες που εργάζονται στα νοσοκομεία μας και στις υπηρεσίες υγείας. Και υπάρχουν πολλοί άλλοι ακόμα που εργάζονται στις βιομηχανίες μεταφορών και σε πολλές άλλες  θέσεις ακόμα.  Υπάρχουν επίσης και ορισμένοι, κυρίως μετανάστες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης από αδίστακτους εργοδότες, που τους προσλαμβάνουν,  καταβάλλοντας τους χαμηλότερους μισθούς καταπατώντας τις συμβάσεις εργασίας.

Και έτσι εγώ αγωνίζομαι με πολλούς άλλους ώστε να επιβληθεί αυτό που ονομάζεται «Τhe Posting of Workers Directive, το οποίο σκοπό θα έχει να σταματήσει τις μειώσεις των μισθών και επίσης να σταματήσει την πρακτική ορισμένων εταιρειών οι οποίες διαφημίζονται μόνο σε χαμηλά αμειβόμενες οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης, προσφέροντας θέσεις εργασίας που είναι στη Βρετανία, πρακτική η οποία στη  δημιουργεί στο τέλος εντάσεις στις κοινότητες. Επίσης, υπάρχει η πρότασή μας για επαναφορά του ταμείου επιπτώσεων Μετανάστευσης, το οποίο συστάθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών για να δώσει επιπλέον υποστήριξη στις τοπικές αρχές, κοινοτήτων που έχουν αυξημένο αριθμό μεταναστών. Με άλλα λόγια, πρέπει να σταματήσουμε να κατηγορούμε τους ανθρώπους που είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης. Ξεκινήστε να δείχνετε με το δάχτυλο εκείνους που εκμεταλλεύονται τους άλλους. Η αλληλεγγύη των εργαζομένων πέρα από τα εθνικά σύνορα, είναι σίγουρα κάτι που στο οποίο πιστεύω και είμαι σίγουρος ότι ένας συντριπτικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων πιστεύει το ίδιο.

AMY GOODMAN: Η Britain First, η ομάδα στην οποία ανήκε ο δολοφόνος της Τζο Κοξ,  εξέφρασε την στήριξη της στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης την στήριξη της στην πρόταση του Τραμπ για απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο David Duke ο λευκός ρατσιστής ηγέτης της Κου Κλουξ Κλαν έχει εκφράσει την υποστήριξή στον Ντόναλντ Τραμπ. Πώς το σχολιάζετε;

JEREMY CORBYN: Η Britain First είναι μια ακροδεξιά, πολύ ρατσιστική οργάνωση που έχει εμμονή σε αυτό που πιστεύει ως εξισλαμισμό της Βρετανίας. Είναι μια απόλυτη ανοησία. Υπάρχουν ενάμιση εκατομμύριο μουσουλμάνοι στην Βρετανία. Υπάρχουν όμως αντίστοιχα και Χριστιανοί. Είμαστε μια πολυθρησκευτική και πολυεθνική κοινωνία. Και προσπαθούν να χωρίσουν τους ανθρώπους, αντί να τους ενώσουν. Και έτσι, λέω στην Britain First ότι η ρατσιστική ρητορική σας, ο τρόπος με τον οποίο  συμπεριφέρεστε και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται τον εαυτό σας, κάνει την κοινωνία χειρότερη για όλους μας. Το μίσος δεν χτίζει σπίτια. Το μίσος δεν θα προσλάβει μια νοσοκόμα. Το μίσος δεν θα εκπαιδεύσει ένα παιδί. Μόνο όταν οι άνθρωποι ενώνονται, μπορούν να νικήσουν. Και μόνο οι άνθρωποι που ενώνονται όλοι μαζί και έρχονται κοντά ο ένας με τον άλλον, θα αποκτήσουν καλύτερες συνθήκες, καλύτερο βιοτικό επίπεδο και καλύτερες ευκαιρίες για όλους.

AMY GOODMAN: Ανεβήκατε στην ηγεσία από τον ίδιο τύπο ανθρώπων που στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιτίθενται στην κατεστημένη πολιτική, και στηρίζουν τον Μπέρνι Σάντερς. Τι θα λέγατε στους υποστηρικτές του Σάντερς να ψηφίσουν, σε περίπτωση που η Χίλαρι Κλίντον κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών;

JEREMY CORBYN: Δεν είναι στο χέρι μου να πω στους ανθρώπους πώς να ψηφίσουν. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαι γεμάτος θαυμασμό για τον Μπέρνι Σάντερς και την εκστρατεία που έκανε όπως και για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που τον στήριξαν και τον ψήφισαν. Θέλω να δω το κίνημα αντι-λιτότητας στην Ευρώπη, το ριζοσπαστικό πολιτικό κίνημα στην Ευρώπη να συνδέεται με τους ανθρώπους από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που κάνουν ακριβώς το ίδιο. Υπάρχει μια θαυμάσια αναγέννηση της ριζοσπαστικής πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Είναι τα αιτήματά μας, η πίεση μας, η δράση μας που θα αλλάξουν τα πράγματα. Και για αυτό χαίρομαι για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, και ανυπομονώ να συνεργαστώ με αυτούς τους ανθρώπους και να συνεργαστώ με το εργατικό κίνημα στις ΗΠΑ.