Στην απόφαση για διεξαγωγή εκλογών στην ΠΓΔΜ στις 25 Νοέμβρη οδηγείται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του tvxs.gr o πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, καθώς ο κύκλος των επαφών με την αντιπολίτευση βαίνει προς οριστικό αδιέξοδο.

Ads

Είναι σαφές πως η ηγεσία του VMRO αρνείται οποιαδήποτε σύμπραξη προκειμένου να προχωρήσει η αναγκαία για την υλοποίηση της συμφωνίας συνταγματική μεταρρύθμιση. Όμως και βουλευτές της αντιπολίτευσης που είναι θετικοί ως προς της συμφωνία και θα ήταν πρόθυμοι να τη στηρίξουν, εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι λόγω του κλίματος τρομοκρατίας από ακροδεξιούς.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για τα περαιτέρω βήματα της συμφωνίας, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών θα χρειαστούν 100 μέρες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών από τη νέα Βουλή της χώρας.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί πως στο επιτελείο του Ζόραν Ζάεφ υπάρχει η εκτίμηση ότι ο επικεφαλής του VMRO, Χρίστιαν Μίτκοσκι, έχει την πρόθεση να παίξει «καθυστερήσεις» στην όλη διαδικασία, με σκοπό αυτή να συμπέσει χρονικά με τις ευρωεκλογές. Βασική στόχευση μια τέτοιας τακτικής είναι να κυριαρχήσει το Μακεδονικό στην προεκλογική ατζέντα και να ενισχυθεί το «αδελφό κόμμα» του VMRO στην Ελλάδα, δηλαδή η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ads

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη γειτονική χώρα φαίνεται πως είναι ειλημμένη, εκτός κι αν μεταβάλει θεαματικά τη στάση του τις αμέσως επόμενες ημέρες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το VMRO.