Τρομοκρατική πράξη χαρακτηρίζουν οι βρετανικές αρχές την έκρηξη εντός του συρμού του μετρό στο Λονδίνο, στον σταθμό Parsons Green, σήμερα το πρωί. 

Ads

Η έκρηξη σημειώθηκε σε συρμό της γραμμής «District Line». Τραυματίστηκαν τουλάχιστον 22 άνθρωποι. Είτε φέρουν εγκαύματα στο πρόσωπο, είτε ποδοπατήθηκαν κατά τον πανικό που επικράτησε μετά την έκρηξη. 

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα social media δείχνουν έναν κατεστραμμένο κουβά, ο οποίος βρισκόταν μέσα σε τσάντα σούπερ μάρκετ και πρόκειται για το «αντικείμενο» που ευθύνεται για την έκρηξη. Τελικά οι αρχές ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για αυτοσχέδια βόμβα με χρονοδιακόπτη. Μάλιστα ειδικοί σε θέματα εκρηκτικών λένε ότι η αυτοσχέδια βόμβα θα μπορούσε να είχε προκαλέσει πραγματικό λουτρό αίματος, αν δεν είχε αποτύχει η έκρηξη.

Ο Guardian δημοσίευσε το παρακάτω βίντεο που δείχνει τον κουβά να σιγοκαίει μετά την επίθεση:

Η ανακοίνωση της μητροπολιτικής αστυνομίας 

Στην επίσημη ανακοίνωσή της για την έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί εντός συρμού του μετρό στο Λονδίνο, η Μητροπολιτική Αστυνομία αναφέρει: «Άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας ερευνούν περιστατικό το οποίο συνέβη στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου το πρωί. Η αστυνομία κλήθηκε στις 8.20 το πρωί (σ.σ. 10.20 ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου στον σταθμό Parsons Green του υπογείου σιδηροδρόμου μετά από αναφορές για φωτιά σε συρμό. Ο βοηθός αναπληρωτής Επίτροπος Νιλ Μπάζου, ανώτερος εθνικός συντονιστής της Αντιτρομοκρατικής, κήρυξε το περιστατικό “τρομοκρατική ενέργεια”.

»Άνδρες της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και της Βρετανικής Αστυνομίας των Μεταφορών βρέθηκαν άμεσα στο σημείο, μαζί με συναδέλφους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λονδίνου και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων Λονδίνου. Προς το παρόν γνωρίζουμε ότι υπάρχει αριθμός ανθρώπων οι οποίοι έχουν τραυματιστεί. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε την πηγή της φωτιάς, κάτι το οποίο αποτελεί ήδη αντικείμενο έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Η περιοχή του σταθμού παραμένει αποκλεισμένη με προστατευτικές ταινίες και συμβουλεύουμε τους πολίτες να αποφεύγουν το σημείο».

Φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο:  

image

image

image

image

 
Διαβάστε επίσης: Η νέα «τρομογκάφα» του Τραμπ που εξόργισε την Μέι

Οι μαρτυρίες 

Οι επιβάτες του συρμού περιέγραψαν τις στιγμές που βίωσαν. Η φωτιά εξαπλώθηκε στα βαγόνια και προκλήθηκε πανικός, καθώς οι επιβάτες προσθούσαν να βγούν όλοι από την ίδια πόρτα. Πολλοί ποδοπατήθηκαν και εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους.

«Επέβαινα στο δεύτερο βαγόνι από το τέλος. Άκουσα έναν ήχο ανάφλεξης. Σήκωσα το κεφάλι μου και είδα ολόκληρο το βαγόνι τυλιγμένο στις φλόγες και οι φλόγες να με πλησιάζουν», δήλωσε στο Reuters ένας από τους επιβάτες του τρένου και πρόσθεσε: «Πολλοί επιβάτες είχαν ποδοπατηθεί. Υπήρχαν διάσπαρτα κινητά, καπέλα, τσάντες και όταν γύρισα να κοιτάξω πίσω μου είδα φλόγες να βγαίνουν από μια σακούλα…»

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε: «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω, ο κόσμος είχε πανικοβληθεί, πατούσε ο ένας πάνω από τον άλλον. Μια γυναίκα είχε άσχημα εγκαύματα στα πόδια της, ήταν πολύ σοκαριστικό. Η γυναίκα την οποία συνόδευα ποδοπατήθηκε. Γινόταν χαμός».

Ταυτοποίηση ενός υπόπτου

Εν τω μεταξύ οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας ταυτοποίησαν έναν ύποπτο που φέρεται να εμπλέκεται στην επίθεση. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον ύποπτο με τη βοήθεια των βίντεο από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, έγραψε στο Twitter ο ρεπόρτερ του καναλιού Μαρκ Γουάιτ.

Τέσσερις επιθέσεις σε ένα χρόνο

Η μεγαλύτερη επίθεση στο Λονδίνο πραγματοποίηθηκε το 2005. Συνολικά 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν τέσσερις Βρετανοί τζιχαντιστές πραγματοποίησαν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε τρία τρένα του μετρό του Λονδίνου και ένα λεωφορείο. Το 2017 η Βρετανία έζησε τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις. Τον Μάρτιο ένας άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς στην γέφυρα Γουέστμίνστερ του Λονδίνου σκοτώνοντας τέσσερις πεζούς προτού κατέβει από το όχημά του και τραυματίσει θανάσιμα με μαχαίρι έναν αστυνομικό έξω από το κοινοβούλιο.

Επίσης, τον Μάιο 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας σε συναυλία της ποπ στο Μάντσεστερ, ενώ ένα μήνα αργότερα τρεις ένοπλοι ισλαμιστές έπεσαν με το αυτοκίνητό τους πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και στη συνέχεια μαχαίρωσαν θαμώνες γειτονικών εστιατορίων και μπαρ. Ο απολογισμός ήταν οκτώ νεκροί. Τον Ιούνιο, ένα οδηγός φορτηγού έπεσε πάνω σε πιστούς κοντά σε τέμενος του βόρειου Λονδίνου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος.