Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού της επιχείρησης «Τρίτων» («φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και η προστασία της ανθρώπινης ζωής»), όπως ανακοινώθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό.

Ads

Η επιχείρηση Τρίτων, το μηνιαίο κόστος της οποίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, φτάνει τα 2,9 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από 21 κράτη-μέλη και εκτός από ανθρώπινο δυναμικό 65 πρόσωπα/μήνες συνολικά, περιλαμβάνει 4 αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, 4 θαλάσσια πλοία, ένα παράκτιο περιπολικό σκάφος και δύο παράκτια περιπολικά σκάφη.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να σταματήσουμε τους δουλεμπόρους», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ τονίζοντας πως «η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη απέναντι στην τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και για το λόγο αυτό η Ε.Ε. πρέπει να λάβει άμεση δράση.

Μεταξύ άλλων το σχέδιο δράσης της Ευρώπης, όπως ανακοινώθηκε, προβλέπει την κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι, την ενίσχυση της συνεργασίας κατά των διακινητών μέσω της Europol, καθώς και την ενίσχυση της επιχείρησης «Τρίτων» με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης.

Ads

Ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε επίσης πως θα ενισχυθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και μετάβασης, κυρίως με τις χώρες γύρω από τη Λιβύη. «Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν αυταπάτες ότι μπορούν να δώσουν λύση σε αυτήν την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση μέσα σε μία ημέρα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα του μεταναστευτικού στη Σύνοδο του Ιουνίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός της αποστολής «Τρίτων» στη Μεσόγειο για την έρευνα και τη διάσωση μεταναστών θα εξισωθεί με εκείνον της προηγούμενης αποστολής «Μάρε Νόστρουμ».

Ανέφερε πως στις 13 Μαΐου η Επιτροπή θα παρουσιάσει την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, πολύ νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. «Θέλουμε να δράσουμε γρήγορα, πράγμα που σημαίνει τον τριπλασιασμό των οικονομικών πόρων της αποστολής», τόνισε από την πλευρά της Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.