«Το τραπεζικό πρόβλημα της Γερμανίας είναι μεγαλύτερο από αυτό της Deutsche Bank» σημειώνει σε άρθρο της η Wall Street Journal, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα κατακερματισμένο τραπεζικό σύστημα.

Ads

«Ένα τέτοιο κατακερματισμένο σύστημα ήταν πιο συνηθισμένο στην Ευρώπη πριν από δεκαετίες, αλλά οι μεταρρυθμίσεις σε άλλες χώρες επέτρεψαν τις συγχωνεύσεις διαφορετικού τύπου τραπεζών, κάτι που σήμερα παραμένει πολιτικά δύσκολο στη Γερμανία», αναφέρει η Wall Street Journal και προσθέτει: «Νομικοί περιορισμοί εμποδίζουν την εξαγορά των ταμιευτηρίων (Sparkassen) από μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες, όπως η Commerzbank ή η Deutsche Bank».

Η Γερμανία μπορεί να είναι η οικονομική και πολιτική υπερδύναμη της Ευρώπης, αλλά αυτό δεν γίνεται αντιληπτό αν εξεταστούν οι τράπεζές της, σημειώνεται εισαγωγικά στο δημοσίευμα. Πρόσφατο γκάλοπ της εταιρείας TNS Emnid για το περιοδικό Focus έδειξε ότι το 69% των ερωτηθέντων ήταν αντίθετο σε οποιαδήποτε μορφή κρατικής βοήθειας στη Deutsche Bank και μόνο το 24% υπέρ αυτής.

«Η Deutsche Bank, η τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα, δεν είναι η μόνη (που αντιμετωπίζει προβλήματα). Η μικρότερη ανταγωνίστριά της Commerzbank έχει ανακοινώσει σχέδια για μείωση του προσωπικού της κατά 20% και τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων της. Άλλες μεγάλες τράπεζες έχουν πληγεί από την παγκόσμια κρίση στη ναυτιλία. Η πολιτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ κατατρώει τα έσοδα των πολυάριθμων ταμιευτηρίων και συνεταιριστικών τραπεζών που ανήκουν σε περιφερειακές αυτοδιοικήσεις».

Ads