Τι έχει να πει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών για τη θρησκεία; Και τι για το διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας; Αρκετά, σύμφωνα με την Deutsche Welle, καθώς έχει ιδιαίτερα ενεργό παρουσία στην Ευαγγελική Εκκλησία της Βάδης - Βυρτεμβέργης.

Με αφορμή τη σύνοδο και συνάντηση νεολαίας της Ευαγγελικής Εκκλησίας που εορτάζει τα 500 χρόνια από τη Μεταρρύθμιση, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ μίλησε στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF) σχετικά με το Ισλάμ, τη θρησκεία και τον διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας. 

«Ως ‘στρατηγικό μυαλό’ των χριστιανοδημοκρατών, ο Σόιμπλε είχε αποφανθεί πριν από πολλά χρόνια ότι ‘το Ισλάμ αποτελεί μέρος της Γερμανίας’, πολύ πριν εκστομίσει τη φράση αυτή ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ. Θα προσυπέγραφε άραγε και σήμερα την ίδια διαπίστωση;», αναρωτιέται η Deutsche Welle. 

«Πρόκειται απλώς για την παράθεση ενός γεγονότος, το οποίο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει» λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Θεωρώ ότι η πολιτική πρέπει να αρχίζει πάντοτε με το να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα. Αυτή ήταν και η δική μου αφετηρία. Στη Γερμανία ζουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που ασπάζονται τον μουσουλμανισμό ή προέρχονται από τον μουσουλμανικό κόσμο, ώστε πρέπει να ξεκινήσουμε έναν διάλογο μαζί τους, αν θέλουμε να σεβόμαστε τη συνταγματική τάξη. Ένα διάλογο για να δούμε πώς θα ζήσουμε μαζί, πού υπάρχουν όρια, ποιοι είναι οι κανόνες».

Ο Σόιμπλε επιμένει στην αυστηρή τήρηση του Συντάγματος, αλλά και στο διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας, επικαλούμενος μάλιστα την ευαγγελική ρήση «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Ο θρησκευόμενος Σόιμπλε ερωτάται για τα επίκαιρα διδάγματα που προκύπτουν από τη λουθηρανική μεταρρύθμιση για τις σχέσεις των θρησκειών και απαντά: 

«Από την ιστορία της Μεταρρύθμισης, μπορούμε πια να το πούμε αυτό εμείς οι προτεστάντες, μαθαίνουμε αν μη τι άλλο τι δεν πρέπει να κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η μετάβαση στη δημοκρατία, ο διαφωτισμός στην Ευρώπη και πολλές άλλες ιστορικές εξελίξεις οφείλουν πολλά στη Μεταρρύθμιση. Βλέπουμε όμως επίσης, ότι και η Μεταρρύθμιση έγινε από ανθρώπους, με τα θετικά και τα αρνητικά τους. Και ο ίδιος ο Λούθηρος είχε μία απίστευτη ιστορική συνεισφορά, αλλά και τρομερές παρεκτροπές. Μέσα στη ζωή είναι όλα αυτά…» 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γίνεται 75 ετών φέτος. Είναι πλέον ο μακροβιότερος σε κοινοβουλευτική θητεία Γερμανός πολιτικός και οι ερωτήσεις εκπροσώπων του Τύπου για τους μελλοντικούς στόχους και επιδιώξεις του γίνονται με ιδιαίτερη διακριτικότητα. 

Στο τέλος της συνέντευξης λοιπόν, ο δημοσιογράφος της γερμανικής ραδιοφωνίας θέλει να μάθει αν ο συνομιλητής του μπορεί να φανταστεί μία νέα δραστηριότητα, συνυφασμένη με τις συνόδους της Ευαγγελικής Εκκλησίας, όταν αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική. 

Η απάντηση Σόιμπλε: «Τον Σεπτέμβριο γίνομαι 75 χρονών, οπότε δεν πολυσκέφτομαι μελλοντικές καριέρες. Διαισθάνομαι τα όρια της ευρωστίας και το πεπερασμένο της ζωής».