Ads

Ο Αμεντί Κουλιμπαλί, ο δράστης της δολοφονίας της αστυνομικού την Πέμπτη, σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, και της ομηρίας στο εβραϊκό παντοπωλείο την Παρασκευή, και ο Σερίφ Κουασί, που μαζί με τον αδελφό του Σαΐντ, αιματοκύλισαν την σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo και εν συνεχεία ταμπουρώθηκαν σε τυπογραφείο, λίγο πριν τις εφόδους των αστυνομικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια των οποίων έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά, μίλησαν στο γαλλικό δίκτυο BFMTV. Οι δηλώσεις των δύο τζιχαντιστών δημοσιοποιήθηκαν μετά τον τερματισμό των δύο ομηριών, που έληξαν με το θάνατο των τριών δραστών και τεσσάρων ομήρων.

Ο Αμεντί Κουλιμπαλί δήλωσε πως είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους και ανέφερε πως συντόνισε τη δράση του με τις επιθέσεις των αδελφών Κουασί και «στόχος του ήταν να πλήξει τους Εβραίους». Από την πλευρά του ο Σερίφ Κουασί ανέφερε πως χρηματοδοτήθηκε για τις επιθέσεις από την Αλ Κάιντα της Υεμένης. «Εγώ, ο Σερίφ Κουασί, στάλθηκα από την Αλ Κάιντα της Υεμένης. Πήγα εκεί και με χρηματοδότησε ο Ανουάρ αλ Αουλάκι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως ο Ανουάρ αλ Αουλάκι, ηγετικό μέλος της Αλ Κάιντα της Υεμένης, σκοτώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Υεμένες, σύμφωνα με το Reuters, επιβεβαιώσαν πως ο Σερίφ Κουασί είχε όντως συναντηθεί με τον Αουλάκι το 2011.

Ads

Οι γαλλικές αρχές αναφέρουν πως οι Αμεντί Κουλιμπαλί, Σερίφ και Σαΐντ Κουασί ανήκαν στον ίδιο τζιχαντιστικό πυρήνα στο Βόρειο Παρίσι. Σημειώνεται πως καταζητείται ακόμη μια γυναίκα, η 26χρονη Χαγιάτ Μπουμεντιάν, τα στοιχεία της οποίας δημοσιεύτηκαν από τις αρχές, καθώς φέρεται να είναι συνεργάτης των τριών τζιχαντιστών, σύντροφος του Κουλιμπαλί και να εμπλέκεται στην δολοφονία της δημοτικής αστυνομικού την Πέμπτη στο Παρίσι.