Σε «αναμμένα κάρβουνα» η βρετανική κυβέρνηση, που βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας της Σκωτίας, ενώ μία εβδομάδα πριν το επίμαχο δημοψήφισμα, στις 18 Σεπτεμβρίου, οι δημοσκοπήσεις  δείχνουν ότι η αναμέτρηση πρόκειται να μετατραπεί σε «θρίλερ», με τα ποσοστά του «Ναι» και το «Όχι» να δίνουν μάχη στήθος με στήθος. «Θέλουμε απελπισμένα να μείνετε, δεν θέλουμε να διαλυθεί αυτή η οικογένεια εθνών» δηλώνει σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός, καλώντας τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, ενώ δεν δίστασε να δώσει εντολή για έπαρση της σκωτσέζικης σημαίας στο πρωθυπουργικό μέγαρο στην Ντάουνιγκ Στριτ (βλέπε φωτογραφία).

Ads

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα πολύτιμη και ιδιαίτερη. Αυτό είναι που διακυβεύεται. Συνεπώς ας μην αφήσουμε καμιά αμφιβολία στους Σκωτσέζους: θέλουμε απελπισμένα να μείνετε, δεν θέλουμε να διαλυθεί αυτή η οικογένεια εθνών»  γράφει ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στη βρετανική εφημερίδα.

image
«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο διαλυθεί, διαλύεται για πάντα. Η επιλογή που σας προσφέρεται είναι συνεπώς ξεκάθαρη: ένα άλμα στο άγνωστο με το “Ναι” ή ένα καλύτερο μέλλον για τη Σκωτία με το “Όχι'”», προσθέτει ο Κάμερον.

Παράλληλα, υπόσχεται ότι ψηφίζοντας «Όχι», οι Σκωτσέζοι θα παραμείνουν στην ένωση, αλλά με ενισχυμένες αρμοδιότητες για το κοινοβούλιο του Εδιμβούργου, όσον αφορά το δανεισμό, τους φόρους και τις δαπάνες.

Ads

Σημειώνεται ότι το Συντηρητικό Κόμμα του Κάμερον δεν είναι δημοφιλές στη Σκωτία και κατέχει μόνο μία από τις 59 έδρες του κοινοβουλίου του Εδιμβούργου. Ο βρετανός πρωθυπουργός κράτησε χαμηλό προφίλ στη διάρκεια της εκστρατείας, μέχρι που μια δημοσκόπηση έφερε το στρατόπεδο της ανεξαρτησίας μπροστά στην πρόθεση ψήφου.

Επιπλέον, πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν μια σημαντική μείωση της πρόθεσης ψήφου υπέρ της ένωσης σε σχέση με τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα τα δύο στρατόπεδα να είναι στήθος με στήθος.

Στο μεταξύ, σε μια χειρονομία αναγνώρισης της σημασίας της Σκωτίας για το Ηνωμένο Βασίλειο, η γαλάζια και λευκή σκωτσέζικη σημαία κυματίζει από χθες στην έδρα της βρετανικής κυβέρνησης στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Εξάλλου, οι επικεφαλής των τριών μεγάλων κομμάτων της Βρετανίας άλλαξαν άρδην τα προγράμματά τους προκειμένου να σπεύσουν στη Σκωτία.

Εντελώς διαφορετική είναι η στάση που τηρεί το παλάτι. Αντιδρώντας σε σχόλια πολιτικών περί ανάγκης παρέμβασής της υπέρ της ένωσης και σε δημοσιεύματα περί ανησυχίας της, η βασίλισσα Ελισάβετ ξεκαθάρισε, σήμερα, μέσω εκπροσώπου του παλατιού του Μπάκιγχαμ ότι «η μοναρχία είναι υπεράνω πολιτικής».

Η σχετική ανακοίνωση ακολουθεί το σχόλιο του Πρώτου Υπουργού της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ ότι η βασίλισσα θα ήταν υπερήφανη να είναι η μονάρχης μίας ανεξάρτητης Σκωτίας.

Η ανακοίνωση του παλατιού αναφέρει πως οποιαδήποτε υπόνοια ότι η Bασίλισσα επιθυμεί να επηρεάσει την έκβαση του δημοψηφίσματος είναι «κατηγορηματικά λανθασμένη». Το παλάτι τονίζει ότι το δημοψήφισμα είναι υπόθεση του λαού της Σκωτίας, με τον εκπρόσωπο να υπενθυμίζει ότι «η συνταγματική αμεροληψία της βασίλισσας είναι θεμελιωμένη αρχή της δημοκρατίας μας και αρχή την οποία έχει επιδείξει η βασίλισσα καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της».