Οι άξονες για μια σειρά διακρατικών συμφωνιών τέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της τετραμερούς Διάσκεψης Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, που πραγματοποιήθηκε στη Βάρνα της Βουλγαρίας και στην οποία συμμετείχε φέτος και το Ισραήλ.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, Ελλάδα και Βουλγαρία συμφώνησαν να προχωρήσουν στη σύσταση κοινής εταιρίας για την υλοποίηση του έργου σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκη – Ρουσε, ενώ παράλληλα υπήρξε συμφωνία  για την ολοκλήρωση αυτοκινητόδρομου που να συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σόφια.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των συζητήσεων Ελλάδας- Σερβίας υπήρξε συμφωνία για υπογραφή κοινού μνημονίου με την ΠΓΔΜ, μετά την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για δημιουργία σιδηροδρομικής διασύνδεσης των τριών χωρών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όλα τα παραπάνω θα είναι μέρος ενός ευρύτερου δακτύλιου οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων που θα ενώνουν όλες αυτές τις βαλκανικές χώρες και θα καταλήγουν στα λιμάνια Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Ads

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αυτές περιστράφηκαν στις προοπτικές διασύνδεσης του αγωγού Eastmed με τα Βαλκάνια αλλά και εξαγωγής του ισραηλινού φυσικού αερίου.  Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκε η αναβάθμιση του ρόλου Θεσσαλονίκης ως βαλκανικό κέντρο καινοτομίας με ισχυρή συμμετοχή επιχειρήσεων από το Ισραήλ που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα.

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν πως οι τέσσερις χώρες συμφώνησαν μετά από σχετική πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, η συγκεκριμένη τετραμερής συνοδός να μην περιοριστεί στις διακρατικές σχέσεις, άλλα να αρχίσει να καλλιεργεί και τις επαφές από τα κάτω προς τα πάνω,  με επίκεντρο τη συνεργασία μεταξύ φορέων, πανεπιστημίων κα.

Σε αυτό το πλαίσιο, άρχισαν οι συνομιλίες για την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού ομίλου εδαφικής συνεργασίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα συντονίζει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.