Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας με απόφασή του ανέστειλε την ισχύ του ψηφίσματος του Κοινοβουλίου της Καταλονίας για την ανεξαρτησία της και την έναρξη των διαδικασιών για τη συγγραφή Συντάγματος και τη δημιουργία ανεξάρτητων συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και φορολόγησης.

Ads

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι για να μπλοκάρει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δεν αποφάνθηκε επί της ουσίας για την υπόθεση, ωστόσο αποφάσισε πως θα πρέπει να ακουστούν όλα τα επιχειρήματα, μια διαδικασία η οποία θα μπορούσε να κρατήσει μήνες και μέχρι την ολοκλήρωσή της η Καταλονία δεν θα έχει τη δυνατότητα να διενεργήσει δημοψήφισμα.

Παράλληλα στην απόφασή του αναφέρει πως οι πολιτικοί που θα παρακάμψουν την απόφαση, θα αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοινώνοντας την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατηγόρησε όσους υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας πως επιδιώκουν τη διάλυση της ισπανικής ενότητας, που έχει αναπτυχθεί εδώ και 5 αιώνες, και τόνισε πως θα κάνει τα πάντα για να μην πετύχουν τις επιδιώξεις τους.

Ads