Έναν κυβερνητικό συνασπισμό ανάμεσα στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελεύθερων και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα προτιμούν οι περισσότεροι ψηφοφόροι της Αυστρίας. 

Ads

Το ποσοστό αυτό δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό καθώς συγκεντρώνει 21% αλλά είναι το μεγαλύτερο. Αυτό δείχνει δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιευτούν στο νέο τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου περιοδικού «Προφίλ» που κυκλοφορεί αύριο Δευτέρα. 

Το ενδεχόμενο τριμερούς συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους και το νεοφιλελεύθερων τάσεων κόμμα ΝΕΟΣ συγκεντρώνει ποσοστό 14%, μόλις το 11% στηρίζει μία συνέχιση της έως τώρα κυβερνητικής συνεργασίας ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και στο Λαϊκό Κόμμα, ενώ ακόμη χαμηλότερο είναι το ποσοστό, 8%, εκείνων που θα προτιμούσαν μία κυβερνητική συνεργασία των Σοσιαλδημοκρατών με το Κόμμα των Ελευθέρων.

Σημειώνεται ότι το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων εμφανίζεται εδώ και ένα χρόνο σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στη χώρα με πάνω από 30%.

Ads

Σε μία κυβερνητική συνεργασία με τους Ελευθέρους του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ, είχε προχωρήσει το Φεβρουάριο του 2000 ο τότε αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, αναλαμβάνοντας καγκελάριος της πλέον αμφιλεγόμενης κυβέρνησης στη μεταπολεμική Αυστρία.

Η κυβέρνηση εκείνη, η οποία κατόρθωσε να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το Δεκέμβριο του 2006, είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών σε διεθνές επίπεδο, λόγω της συμμετοχής της Ακροδεξιάς σε αυτή, κάτι που συνέβαινε για πρώτη φορά σε χώρα της Ευρώπης, και η ίδια αρχικά είχε τεθεί σε απομόνωση, με την επιβολή κυρώσεων από τις υπόλοιπες χώρες – μέλη της ΕΕ.