Συγχαρητήρια για την «ξεκάθαρη» νίκη του στέλνει στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με δήλωσή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ads

«Το εκλογικό σώμα μίλησε. Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι ξεκάθαρη και πρέπει να γίνει σεβαστή. Συγχαίρω τον ίδιο και το Ρεπουμπλικάνικο κόμμα για τη νίκη τους», αναφέρει στη δήλωσή του.

Συνεχίζοντας, ο Σουλτς υπογραμμίζει πως ο Τραμπ κατάφερε να γίνει ο κύριος εκφραστής των «φόβων εκατομμυρίων Αμερικανών». «Οι ανησυχίες αυτές πρέπει τώρα να αντιμετωπιστούν με αξιόπιστες πολιτικές και προτάσεις», σημειώνει.

Ο Γερμανός σοσιαλιστής σημειώνει επίσης πως ο νέος Πρόεδρος θα έχει το δύσκολο έργο να ενώσει ένα «διαιρεμένο έθνος», ενώ προσθέτει πως αυτή τη στιγμή παραμένουν αναπάντητες οι περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με την με την εξωτερική προοπτική της μελλοντικής προεδρίας Τραμπ.

Ads

«Από τη Συρία στο Ιράκ, από την Ουκρανία στην Λιβύη, ο ρόλος του Τραμπ στη διπλωματία και την επίτευξη συμφωνιών θα δοκιμαστεί από την πρώτη μέρα και θα απαιτήσει το σωστό μίγμα της υπευθυνότητας, της συγκράτησης και της ηγεσίας», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚ και προσθέτει: «Η παγκόσμια πολιτική απαιτεί τη συνεχή προσήλωση των ΗΠΑ για έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας. Από την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στη δέσμευσή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, ο κόσμος περιμένει και ελπίζει μια εξωστρεφή προεδρία που θα στοχεύει στη διαμόρφωση διεθνών σχέσεων και στην προάσπιση των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας».