Μια ακόμη αποκάλυψη για παιδική εργασία σε εργοστάσια πολυεθνικών εταιρειών έρχεται στο φως. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που κινητοποίησαν την ρουμανική εισαγγελία, «παιδιά σκλάβοι» στο Καρέι, στη βόρεια Ρουμανία, φτιάχνουν τα σοκολατένια αυγά «Kinder έκπληξη» της εταιρείας Ferrero.

Ads

Η εισαγγελία της χώρας διεξάγει έρευνα για «εμπορεία ανηλίκων» έπειτα από το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδα «The Sun». «Ασκήσαμε ποινική δίωξη κατ’ αγνώστων για εμπορία ανηλίκων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της διεύθυνσης της εισαγγελίας που είναι αρμόδια για το οργανωμένο έγκλημα, Μιχαέλα Πορίμε.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δύο παιδιά ενός ζευγαριού στο Καρέι, ηλικίας 6 και 11 ετών, που εργάζονται μέχρι και 13 ώρες την ημέρα μαζί με τη μητέρα τους και τη βοηθούν να εξασφαλίζει ωρομίσθιο 1,17 ευρώ. Από την πλευρά του οι τοπικές αρχές για την προστασία των παιδιών αμφισβητούν το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι οι καταγγελίες που περιέχει «δεν επιβεβαιώνονται».

«Έχει αποκλειστεί τα παιδιά να υφίσταντο εκμετάλλευση (…) το να εργάζονταν 12 ώρες την ημέρα, διότι πήγαιναν κανονικά στο σχολείο», δήλωσε η διευθύντρια της υπηρεσίας, η Μαριάνα Ντράγκος, στο πρακτορείο ειδήσεων Agerpres.

Ads

Η μητέρα των παιδιών επιβεβαίωσε ότι εργάζεται για την ρουμανική εταιρεία διανομής του ιταλικού ομίλου Ferrero, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι τα παιδιά της δεν δουλεύουν μαζί της. «Επρόκειτο για μια αναπαράσταση, οι δημοσιογράφοι έδειχναν στα παιδιά πώς να κάθονται στο πλάι μου», είπε η γυναίκα σε μέσα ενημέρωσης της Ρουμανίας. «Στη φωτογραφία φαίνεται πως χαμογελάνε, πως ποζάρουν», πρόσθεσε.

Η επιθεώρηση εργασίας άρχισε από την πλευρά της έρευνα για να εξακριβώσει εάν η Τίμεα Γ. εργάζεται νόμιμα για τη ρουμανική εταιρεία. Η ιταλική σοκολατοποιία, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Digi24, εξέφρασε «θλίψη και ανησυχία» και πρόσθεσε ότι θα «εξετάσει τις κατηγορίες αυτές».

Περίπου 168 εκατομμύρια παιδιά – το ένα στα δέκα παγκοσμίως – εργάζονται καθημερινά στους τομείς της γεωργίας, στις κατασκευές, στη βιοτεχνία αλλά και στη βιομηχανία, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).