Στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ βρίσκεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, προκειμένου να να ζητήσει από την βασίλισσα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ads

Αυτό σημαίνει ότι η αναμενόμενη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας στους Τόρις είναι γεγονός και έτσι η Μέι μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τον οριακό αριθμό των 328 βουλευτών. Για την αυτοδυναμία απαιτούνταν 326 βουλευτές.

Οι Ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας είναι υπέρ ενός «ήπιου» Brexit και όχι «σκληρού» όπως ήθελε η Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέπεια εκτεταμένων συνομιλιών με το DUP μέχρι αργά τη νύχτα. Πηγές του κόμματος λένε ότι οδηγήθηκαν σε αυτήν την απόφαση από τον φόβο που τους δημιουργήθηκε την Παρασκευή το πρωί, να δοθεί η δυνατότητα στον Τζέρεμι Κόρμπιν να γίνει πρωθυπουργός.

Ads

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι η σχέση του DUP «με την ομάδα της Μέι» έγινε στενότερη από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία πριν 11 μήνες.

Προσθέτουν, ότι «θέλουμε να υπάρξει κυβέρνηση. Έχουμε δουλέψει καλά με την Μέι. Η εναλλακτική λύση είναι απαράδεκτη. Για όσο χρονικό διάστημα ο Κόρμπιν θα ηγείται των Εργατικών, θα διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ένα Τόρι πρωθυπουργός».

Πάντως, δεν υπάρχει καμία απόφαση ακόμα για το αν θα συναφθεί επίσημη συμμαχία μεταξύ των Συντηρητικών και του DUP ή αν θα λειτουργεί σε σε μια λογική «εμπιστοσύνης και προσφοράς», σύμφωνα με την οποία οι Ενωτικοί θα στηρίξουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας σε ζωτικής σημασίας θέματα σε αντάλλαγμα να τεθούν κάποια στοιχεία της πολιτικής του σε εφαρμογή.