Συνεργασία εντός της Βουλής απέναντι στις πολιτικές της δεξιάς κυβέρνησης επιχειρούν οι Ισπανοί σοσιαλιστές και οι Podemos. 

Ads

Δύο ώρες διήρκεσε περίπου το βράδυ της Δευτέρας η συνάντηση ανάμεσα στον Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος πρόσφατα επανεξελέγη πανηγυρικά από τη βάση γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), τον Πάμπλο Ιγκλέσιας του Podemos και τις κοινοβουλευτικές ομάδες τους.

«Τέθηκαν οι βάσεις για μια κοινοβουλευτική συνεργασία», δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κινήματος Podemos, Ιρένε Μοντέρο.

Πρόσθεσε δε ότι αυτή η συνεργασία ίσως προοιωνίζει μια «εναλλακτική κυβέρνηση» και ότι «αυτός που θα ταραχτεί περισσότερο θα είναι ο Ραχόι».

Ads

Η ομόλογός της από το PSOE, Μαργαρίτα Ρόμπλες, μίλησε για «προκαταρκτική κοινοβουλευτική συνεργασία κι ύστερα βλέπουμε» ενώ σχολίασε με νόημα για την παλαιότερη στάση των Podemos: «Αν βιάζονταν και τότε, όπως λένε ότι βιάζονται τώρα, ο Πέδρο Σάντσεθ θα ήταν πρωθυπουργός».

Τα δύο κόμματα, τα οποία διαφωνούν ως προς το καθεστώς της Καταλονίας και το δημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας, συμφώνησαν στη δημιουργία μιας «κοινοβουλευτικής οντότητας» που θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στο εθνικό Κοινοβούλιο.

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά ζητήματα, συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο, μεταξύ άλλων, για τις συντάξεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη θέσπιση κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος.

Σοσιαλιστές και Podemos λοιπόν επιδιώκουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να μην αφήσουν την εξουσία επ’ αόριστον στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ, στην ετήσια έκθεσή του για την ισπανική οικονομία, καλεί τη Μαδρίτη σε νέες περικοπές των δημόσιων δαπανών για να μειωθεί το έλλειμμα, αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων μόνο κατά 0,25%, θέσπιση παράλληλου ιδιωτικού συνταξιοδοτικού συστήματος, ενίσχυση των επιχειρήσεων, διατήρηση των «ευέλικτων» μορφών εργασίας, περισσότερες συγχωνεύσεις τραπεζών.