Ως «ανυπόστατες» χαρακτήρισε τις κατηγορίες σε βάρος του για διαφθορά και φορολογική απάτη ο πρώην σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίο συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και προφυλακίστηκε. Σχετικά με την προφυλάκισή του έκανε λόγο για «ταπείνωση».

Ads

Πολιτικοί αναλυτές στην Πορτογαλία αναφέρουν πως η υπόθεση Σόκρατες ενδέχεται να πλήξει καίρια την κεντροαριστερά στην χώρα και τις προσπάθειές της για νίκη στις βουλευτικές εκλογές της επόμενης χρονιάς. Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη σύλληψη πρώην πρωθυπουργού μετά την πτώση της χούντας στη χώρα και ακολουθεί άλλες βαρύνουσες υποθέσεις που ήρθαν στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα, καθώς οι εισαγγελείς και οι δικαστικοί επιταχύνουν τις διαδικασίες δίωξης προσώπων για διαφθορά σε μια χώρα όπου το δικαστικό σύστημα έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι δρα με αργόσυρτους ρυθμούς.

«Στο πλαίσιο της νόμιμης υπεράσπισής μου, θα αντικρούσω τα ψεύδη που ελέχθησαν σε βάρος μου και αυτοί που το ξεκίνησαν αυτό θα κληθούν να λογοδοτήσουν», ανέφερε ο Σόκρατες σε επιστολή του που εστάλη στην εφημερίδα Público και τον ραδιοφωνικό σταθμό TSF.

«Η κράτηση και η ανάκρισή μου αποτέλεσαν κατάχρηση… Οι κατηγορίες σε βάρος μου είναι παράλογες, άδικες και ανυπόστατες, η απόφαση να προφυλακιστώ είναι αδικαιολόγητη και συνιστά μια ταπείνωση που δεν απαιτείτο από τις περιστάσεις», σημειώνει.

Ads

Εξάλλου ο συνήγορος του πρώην πρωθυπουργού έχει ανακοινώσει πως θα εφεσιβάλει την απόφαση για προφυλάκιση, η οποία ελήφθη μετά από μια τριήμερη ανάκριση και με τις κατηγορίες για διαφθορά, φορολογική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Το κακούργημα της διαφθοράς στην Πορτογαλία επισύρει ποινή φυλάκισης έως και οκτώ ετών.

Υπενθυμίζεται πως ο Σόκρατες είχε παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού στο μέσον της δεύτερης τετραετούς θητείας του το 2011, όταν εν μέσω της κρίσης χρέους οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο και επέβαλε σκληρά μέτρα λιτότητας υπό την επίβλεψη της τρόικας, ΔΝΤ – ΕΕ και ΕΚΤ.