«Ανοησίες» χαρακτηρίζει τα περί προσβολής του Γιάνη Βαρουφάκη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζοντας το διάβημα της Αθήνας για τις δηλώσεις του, στις οποίες χαρακτήριζε τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ «ανόητα αφελή».

Ads

«Όχι, δεν προσέβαλα τον Έλληνα ομόλογό μου, αυτά είναι ανοησίες» είπε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε στο πρακτορείο Reuters, ερωτηθείς σχετικά.

Νωρίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα προς το Βερολίνο σχετικά με τις δηλώσεις Σόιμπλε τις οποίες χαρακτήρισε αντιδεοντολογικές. Ακολούθησε πάντως δημοσίευμα των New York Times που υποστήριζε ότι επρόκειτο για λάθος στη μετάφραση των δηλώσεων Σόιμπλε.

Σε δημοσίευμα της και η Deutche Welle υποστηρίζει πως πρόκειται για παρεξήγηση. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της για το θέμα, ο Γερμανός υπουργός  Οικονομικών χαριτολογώντας και επισημαίνοντας ότι δεν είθισται να βγαίνουν προς τα έξω οι συνομιλίες μεταξύ υπουργών, μετέφερε έναν διάλογο που είχε με τον κ. Βαρουφάκη, εν είδει ανεκδότου, όπως ο ίδιος είπε.

Ads

Σύμφωνα με την Deutche Welle, μιλώντας με τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε ότι είναι απαίσιος ο τρόπος που τα ΜΜΕ μεταχειρίζονται το θέμα της Ελλάδας. Τότε ο Σόιμπλε του απάντησε ότι στη Γερμανία είχαν την εντύπωση ότι ειδικώς σε θέματα επικοινωνίας είναι ακόμη καλύτερος και από το αντικείμενό του καιι πως το ότι ξαφνικά ο ίδιος (σσ ο Γιάνης Βαρουφάκης) είναι αφελής σε θέματα επικοινωνίας, του είναι κάτι εντελώς καινούργιο. «Αλλά πάντα μαθαίνει κανείς», συμπλήρωσε ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή δηλαδή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε στον Έλληνα ομόλογο του πως δε θα μπορούσε να τον θεωρεί αφελή σε θέματα επικοινωνίας, όταν από τη στιγμή που ανέλαβε υπουργός εμφανίζεται να τα χειρίζεται τόσο καλά. Σύμφωνα με το γερμανικό μέσο το διάβημα του ελληνικού υπ. Εξωτερικών στηρίχθηκε σε παρανόηση των συμφραζόμενων και σε λάθος μετάφραση.

Ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης ερωτηθείς σχετικά αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζοντας ότι είναι πολιτική απόφαση να μη συμμετάσχει «σε έναν ανταγωνισμό που οδηγεί όλους στο να είναι τυφλοί». «Δεν πρόκειται να πέσω στην παγίδα των κακών τρόπων» είπε χαρακτηριστικά.