Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική δουλειά και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί στο σημερινό eurogroup σύμφωνα με την συμπρόεδρο της ευρωομάδας των Πρασίνων, Σκα Κέλερ. Η ίδια, μιλώντας στο tvxs.gr και σχολιάζοντας την διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είπε πως αυτή τη φορά η Ελλάδα δίνει μάχη ενώ στο παρελθόν έλεγε απλά «οκ». Βλέπει το Brexit, πέρα από δυστυχές γεγονός, ως ευκαιρία για να ξαναδοθεί πνοή στην Ευρώπη, ενώ η αρνητική της άποψη για τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμη και εάν μοιάζει οι απόψεις να συγκλίνουν στο θέμα των εμπορικών συμφωνιών, όπως η TTIP. Τέλος αναπτύσσει μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση για το θέμα των τζιχαντιστών. 

Ads

Ο Ντόναλντ Τράμπ είναι και επισήμως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Τι γνώμη έχετε για αυτόν;

Με τον Τράμπ περνούμε με βεβαιότητα σε μια νέα εποχή. Μια εποχή που δεν θα είναι ευχάριστη. Έχει δηλώσει σαφέστατα ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει τα δικαιώματα των μειονοτήτων ή μεγαλύτερων κοινωνικών ομάδων, όπως για παράδειγμα είναι οι γυναίκες. Φυσικά αυτή η στάση θα έχει επιπτώσεις και στην Ευρώπη. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει, συνεπώς, να συντονιστούν και να βρουν μια κοινή στάση απέναντι στον νέο Αμερικανό Πρόεδρο. Δεν είναι δυνατό να βλέπουμε ένα κράτος μέλος να γίνεται κολλήτός του φίλος, ενώ οι υπόλοιποι να κρατούν αποστάσεις.

Είναι, λοιπόν, πιο απαραίτητο από ποτέ να ενώσουμε την Ευρώπη. Όμως αυτό προϋποθέτει συμφωνία σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής ή οικονομικής πολιτικής. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της δίκαιης κατανομής των προσφύγων. Να μπει ένα τέλος στις πολιτικές της λιτότητας. Εν γένει είναι μια ευκαιρία να δώσουμε λύση στα προβλήματα που έχουμε.

Ο Τράμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία TPP. Εάν τις αποσύρει και από την TTIP θα επηρεαστεί η άποψή σας;

Ads

Όχι. Μπορεί να είμαστε απέναντι στην TTIP και εμείς, αλλά δεν θα αλλάξει η γνώμη μας για τον Τράμπ σε καμία περίπτωση. Εναντιωνόμαστε στην συμφωνία για πολύ διαφορετικούς λόγους. Εμείς θεωρούμε ότι η συμφωνία υποβαθμίζει τα περιβαλλοντικά, τα εργασιακά, τα κοινωνικά κεκτημένα που έχουμε στην Ευρώπη. Και φυσικά, δε θέλουμε εις βάρος αυτών να δίνουμε ειδικά προνόμια στις επιχειρήσεις.

Από την άλλη πλευρά, ο Τράμπ θέλει ειδικά προνόμια για τους επιχειρηματίες αλλά τα επιδιώκει μόνο για τους Αμερικανούς επιχειρηματίες. Δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα των συγκεκριμένων εμπορικών συμφωνιών απλά και μόνο επειδή διαφωνούμε με τον Τράμπ.

Πίσω στο 2014 γνωρίσατε πολύ καλά τον Αλέξη Τσίπρα. Πως βλέπετε τις κινήσεις του και την πορεία του ως πρωθυπουργού στην Ελλάδα;

Νομίζω ότι δίνει μια μάχη. Και μάλιστα πολύ σημαντική. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις σας εξίσου διαπραγματεύονταν με το Eurogroup και τον Σόιμπλε, αλλά έλεγαν μόνο «οκ». Είναι πολύ σημαντικό που κάποιος δίνει τη μάχη. Πρέπει, όμως, και η υπόλοιπη Ευρώπη να πει ένα «στοπ». Δεν γίνεται να ζητούμε διαρκώς κι άλλα από την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο κακή στάση απέναντι στην Ελλάδα. Είναι κακό για την ευρωπαϊκή πορεία, για την κοινή μας συνεργασία και συνύπαρξη. Ελπίζω ότι θα αλλάξουν οι απόψεις και κυρίως αυτές της γερμανικής κυβέρνησης, που είναι η ατμομηχανή της λιτότητας.

Από το σημερινό Eurogroup πιστεύετε ότι θα βγει κάτι;

Το ελπίζω πάρα πολύ. Από την πλευρά της Ελλάδας έχει γίνει σημαντική δουλειά. Είναι η ώρα να δείξουμε σεβασμό σε αυτό. Ακόμη και στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, όπου έστω και με πολύ καθυστέρηση φάνηκε ότι κάτι πάει να γίνει.

Είστε στην μικτή κοινοβουλευτική επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας. Που σημαίνει ότι μάλλον κάτι θα ξέρετε για την πορεία των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού. Σε τι σημείο βρισκόμαστε;

Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό να το λύσουμε. Είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που παραμένει χωρισμένη. Είμαι πολύ χαρούμενη που προχωρούν έτσι οι συνομιλίες. Το βασικό είναι όμως οι δυο κοινότητες να υποστηρίξουν την λύση.  

Θα υπάρξει λύση;

Το ελπίζω πολύ γιατί δεν θα έχουμε δεύτερη ευκαιρία.

Μετά το Brexit, πως πιστεύετε ότι πρέπει να δράσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για να «δέσουν» τους υπόλοιπους 27;

Οι 27 πρέπει να βρούν μια κοινή γραμμή και εδώ στις διαπραγματεύσεις με τους Βρετανούς. Και αυτή η γραμμή πρέπει να είναι καθαρή. Θα πρέπει να αναδείξουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες που υπάρχουν κατοχυρωμένες στην Ευρώπη και να διασφαλίσουν ότι αυτές θα ισχύουν. Ακόμη θα πρέπει να δείξουν γιατί είναι καλό να είμαστε στην Ενωμένη Ευρώπη – αν και η απόφαση να φύγουν είναι καθαρά δική τους.

Από την δική μας πλευρά δεν θα πρέπει να διχαστούμε με αυτή την αφορμή. Θα πρέπει να ενισχύσουμε την άποψη ότι «εντός είναι καλύτερα» και να εξηγήσουμε γιατί το να είσαι μέλος σημαίνει κάτι. Δεν μπορεί να διαχέεται η ψευδής εντύπωση ότι θα είσαι καλύτερα εκτός -ακόμη και σε επίπεδο σχέσεων.

Υπήρχε όμως δυσαρέσκεια στους Βρετανούς για την ΕΕ. Όπως υπάρχει, δυστυχώς, και σε πολλούς ευρωπαίους πολίτες. Τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει αυτό;

Πρέπει να ρωτήσουμε ξεκάθαρα τους εαυτούς μας γιατί υπάρχουν εσφαλμένες αντιλήψεις για την ΕΕ. Εάν δεν υπήρχε η ΕΕ θα έπρεπε να την εφεύρουμε! Κανένα έθνος δεν μπορεί μόνο του αυτή την στιγμή να ανταπεξέλθει στην παγκοσμιοποίηση ή την κοινωνική ανισότητα. Θα τεθούν φυσικά ερωτήματα όπως «τι κάνει η ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης ή την κλιματική αλλαγή». Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να τα απαντήσουμε. Θα πρέπει να εμποδίσουμε τις εμπορικές συμφωνίες που έρχονται να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Θα πρέπει να χτίσουμε μια κοινωνική Ευρώπη ώστε οι πολίτες της όχι μόνο να αισθάνονται αλλά να απολαμβάνουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Να γίνει κατανοητό το τί παίρνει ο καθένας από αυτή την συνεργασία.

Σε μια συζήτηση στην Κομισιόν μάθαμε πως υπάρχει μια στρατηγική 10 σημείων για να επιστρέψει η πίστη στο οικοδόμημα. Έπρεπε να υπάρξει το Brexit για να γίνουν αυτές οι διαπιστώσεις;

Δεν είμαι η Κομισιόν για να μπορέσω να απαντήσω! Αλλά το Brexit έγινε. Δεν μπορούμε να το πάρουμε πίσω. Οπότε κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Σας τρομάζει το ενδεχόμενο η Μαρίν Λεπέν να κερδίσει τις γαλλικές εκλογές;

Και πιθανό ενδεχόμενο είναι και με τρομάζει. Κυρίως γιατί η Γαλλία είναι μια πολύ σημαντική χώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εθνικιστικές ιδέες της Λεπέν θα μας επηρρεάσουν όλους. Ελπίζουμε ότι τον Μάιο δεν θα έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Εάν όμως κερδίσει, αυτό δε θα σημάνει μια σταθεροποίηση της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;

Όντως σε κάποιες χώρες έχουμε άνοδο της ακροδεξιάς. Δεν είναι εντολή του Θεού ότι θα εκλεγούν παντού ακροδεξιές κυβερνήσεις! Μας το έδειξε και το αυστριακό παράδειγμα. Το σημαντικό είναι όσοι διαφωνούν με αυτές τις απόψεις, να βγουν και να πάνε να ψηφίσουν. Να μην αφήνουν την τύχη τους στα χέρια άλλων! Η Πράσινη Κοινωνία είναι ένα όπλο απέναντι στον εθνικισμό και στον λαϊκισμό. Νομίζω ότι έχουμε πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουμε σε αυτή την μάχη.

Πως πρέπει να αντιμετωπιστεί ο ISIS κατά τη γνώμη σας;

Οι επιτιθέμενοι στην Ευρώπη αναφέρονται στον ISIS για να δώσουν ένα ιδεολογικό υπόβαθρο. Πρέπει βασικά να δούμε τι κάνουμε με την τρομοκρατία. Να μη ξεχνάμε το γιατί πολεμάμε την τρομοκρατία. Τι ακριβώς προστατεύουμε; Την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα… Εδώ, μάλιστα, βλέπουμε άλλον ένα λόγο για την αναγκαιότητα της ΕΕ. Η συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών μας βοηθούν για να αποτρέψουμε χτυπήματα. Δεν πρέπει να πέφτουμε στην πλάνη των ακροδεξιών πολιτικών και να κάνουμε κοινωνικές διακρίσεις από τον φόβο της τρομοκρατίας. Δεν μας ενδιαφέρει η θρησκεία του τρομοκράτη. Μας ενδιαφέρει ότι η τρομοκρατία είναι έγκλημα. Ένα πολύ σοβαρό έγκλημα.