Σύσκεψη με αντικείμενο την εθνική ασφάλεια στη Γαλλία συγκαλεί ο Φρανσούα Ολάντ, μετά τις επιθέσεις τζιχαντιστών στο Παρίσι, που στοίχισαν τη ζωή σε 17 άτομα. Στο μεταξύ σε υψηλό συναγερμό παραμένει η Γαλλία, κινητοποιώντας 10.000 στρατιώτες στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων  που ελήφθησαν μετά τις επιθέσεις στο Παρισι. 

Ads

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, το υπουργικό συμβούλιο και οι επικεφαλής της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας συσκέπτονται προκειμένου να εξετάσουν τα επιπλέον μέτρα που θα ληφθούν στον απόηχο του αιματηρού τριημέρου στο Παρίσι. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό συνεργατών των τζιχαντιστών που ευθύνονται για την επίθεση στη Charlie Hebdo αλλά και τα υπόλοιπα περιστατικά ομηρείας, με την Τουρκία να υποστηρίζει ότι η πλέον καταζητούμενη Χαγιάτ Μπουμεντιέν, σύντροφος του Αμεντί Κουλιμπαλί, είχε διαφύγει σε ελεγχόμενο από το Ισλαμικό Κράτος Συρία, ήδη πριν τις επιθέσεις.

Χθες στη γαλλική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης πορεία κατά του φόβου της τρομοκρατίας με τη συμμετοχή περισσότερων από 1,5 εκατομμυρίου διαδηλωτών και περίπου 40 ηγετών. Αρνητικά σχολιάστηκε από τα αμερικανικά ΜΜΕ το γεγονός ότι το παρόν στη διαδήλωση δεν έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι να ανακοινώνει ότι θα επισκεφθεί εντός εβδομάδας το Παρίσι προκειμένου να έχει συνομιλίες για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού.

Αρνητική ωστόσο ήταν σε μεγάλο βαθμό η κριτική που χρήστες του διαδικτύου άσκησαν για τη συμμετοχή των ηγετών στην πορεία, καταλογίζοντας τους υποκρισία.

Ads

Στους δρόμους ο στρατός

Στους δρόμους της Γαλλία αναπτύσσονται 10.000 στρατιώτες στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας μετά το αιματηρό τριήμερο στο Παρίσι. Ενισχύονται επίσης ιδιαίτερα και τα μέτρα για την προστασία της εβραϊκής κοινότητας με 5.000 στρατιώτες, να αναπτύσσονται σε εβραϊκά σχολεία και συναγωγές.