Η καταιγίδα Οφηλία σαρώνει κυριολεκτικά την Ιρλανδία. Τουλάχιστον τρεις νεκροί είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός, ενώ έχουν σημειωθεί σημαντικές καταστροφές. 

Ads

Περίπου 120.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στην Ιρλανδία, ενώ η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει τις δυνάμεις του στρατού. 

Προειδοποίηση έχει εκδοθεί για το βράδυ της Δευτέρας στη Βόρειο Ιρλανδία, την Ουαλία και τη Νήσο του Μαν. Συναγερμός έχει σημάνει και σε αρκετές περιοχές της Σκωτίας.  Στην Ουαλία περίπου 200 νοικοκυριά βρίσκονται χωρίς νερό. 

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους να μείνουν στο σπίτι τους και να μη μετακινούνται, εκτός και αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, καθώς υπάρχει «πιθανός κίνδυνος θανάτου».

Ads

Ο δυνατός άνεμος έρχεται από τη νότια ακτή και φτάνει τα 109 μίλια την ώρα. Η Οφηλία έφτασε από τις Αζόρες στον Ατλαντικό Ωκεανό, 30 χρόνια μετά την Μεγάλη Καταιγίδα που είχε πλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο το 1987.

Εξαιτίας των σφοδρών ανέμων, το στέγαστρο του γηπέδου της Κορκ Σίτι κατέρρευσε. Η αποψινή αναμέτρηση με την Ντέρικ Σίτι αναβλήθηκε για την Τρίτη, αλλά είναι αμφίβολη η διεξαγωγή της εξαιτίας των καταστροφών.

Το φαινόμενο του κόκκινου ήλιου

Αίσθηση έχει προκαλέσει το ασυνήθιστο φαινόμενο του «κόκκινου ήλιου», που έχει παρατηρηθεί σε πολλά μέρη της Αγγλίας. Στο Λονδίνο ο ουρανός βάφτηκε κίτρινος. 

Το φαινόμενο δημιουργείται καθώς η τροπική καταιγίδα μεταφέρει σκόνη από τη Σαχάρα και στάχτη από τις μεγάλες πυρκαγιές σε Πορτογαλία και Ισπανία. 

image

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες: 

image

image